építészet : környezet : innováció

Zöld múzeum gyerekeknek Szófiában

Gyerekek számára nyílik júniusban interaktív tudományos múzeum a bolgár fővárosban. A legfrissebb technikákat felvonultató kiállításnak helyet adó, a Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership és az A&A Architects tervezte épület maga is a legújabb módszereket veti be a fenntarthatóság érdekében.

A szófiai székhelyű America for Bulgaria Foundation megbízásából a Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership a bolgár A&A Architects irodával közösen építi Bulgária első, kifejezetten a gyereknek szánt tudományos múzeumát. Az iskolákból hiányzó tudományos kísérletekre, játszóházra, a robottechnikák, a 3D nyomtatásra vagy éppen a famegmunkálás bemutatására egyaránt alkalmas múzeum épülete már önmagában is tanítható lesz, hiszen a fenntarthatóság a legmagasabb szinten jelenik meg benne.

Muzeiko Múzeum, Szófia. Forrás: www.inhabitat.com

A júniusban megnyíló, évtizedek elmaradt hiányát pótló 3200 nm-es múzeum a legújabb technikák felhasználásával – egyben demonstrálásával –, a fenntarthatóság elveinek legfrissebb stratégáira építve kívánja a leghatékonyabb energiafelhasználást elérni. Napelemek, geotermikus energia, természetes bevilágítás kialakítása, LED fényforrások telepítése, szürkevíz felhasználás és számos hasonló, energia hatékony eljárás segíti célkitűzéseiben az új épületet.

Muzeiko Múzeum, Szófia. Forrás: www.inhabitat.com

A háromszintes múzeumépülete emeletei tematikusan a múltat, a jelent és a jövőt kívánják tapintható és tapasztalható módon érzékeltetni, bemutatni és a kísérleti lehetőségek révén kézzel fogható közelségbe hozni a gyerekek számára a régészettől az űrkutatásig. A nagyrészt üveg-acél szerkezetű épület homlokzatát a bejárat kialakításánál egy „kis hegység” töri meg, ami a bolgár hegyvidéket reprezentálja, de több helyi, hagyományos technikát és anyagot is belecsempéztek a házba, így a fát és a kerámiát is. Az üveg-acél szerkezetnek hála a múzeum, ellentétben bolgár társainak többségével, kevésbé monumentális, a külvilág számára nyitott, átlátható és befogadó hely tud lenni. A gondosan tervezett interaktív tárlatok mellett a múzeum leginkább tudományos játszóház mivoltával lesz vonzó a gyerekek számára, amit még jobban erősít a tetőn létrehozott kert és tematikus játszótér, illetve az épület köré telepített, számos ügyességi pályával ellátott park is.

Muzeiko Múzeum, Szófia. Forrás: www.inhabitat.com

Bán Dávid

vélemény írásához jelentkezzen be »