építészet : környezet : innováció

Zaha Hadid hajója – és ami a bécsi WU üvegezett szerkezete mögött van

A fehér terek, spirális lépcsők, 5 emelet magas átrium és az óriási üvegezett felületek igazi űrhajós élménnyel szolgálnak látogatóinak. Zaha Hadid 2013-ban átadott bécsi Közgazdasági Egyetemének (WU) új kampuszát ezúttal a műszaki részletek szempontjából mutatjuk be. 

2013-ban adták át a bécsi Közgazdasági Egyetem (WU - Wirtschaftsuniversität Wien) új kampuszát. A sztárépítészek által tervezett 6 különböző karakterű épület jól működő egységet alkot a Práter melletti 10 hektáros területen. 20000 hallgató és 1500 dolgozó látogatja naponta, két metrómegálló és számos buszjárat biztosítja a zavartalan tömegközlekedést.

Az intézmény emblematikussá vált központi könyvtárépülete különösen nagy figyelmet kapott. Az azóta elhunyt tervező, Zaha Hadid abban az időszakban a bécsi Iparművészeti Egyetem vendégprofesszoraként is szerepet vállalt. Az ő sajnálatos halála kapcsán tavaly ismét számos fórumon találkozhattunk az épülettel – többek között az Építészfórumon is.


bécsi egyetemi könyvtár - építész: Zaha Hadid Architects, Hamburg - fotó: Alukönigstahl


A homlokzatok megjelenése a sötét és világos tömör felületek, valamint a részben vagy egészben áttört szerkezetek egymásnak feszülésére épül. Az egymáson keresztbe fektetett sötét és világos elemek találkozásánál üvegcsíkok húzódnak. Az épület főbejárata a kampusz központi terére néz, a felette konzolosan kinyúló felső épületrész hangsúlyossá teszi a bejáratot.

A létesítménybe belépőt a nagy alapterületű és belmagasságú fórum fogadja, amely a külső tér továbbvezetése az épületen belül. Ez a lenyűgöző, hófehér átrium az egyetemi recepciós szolgálatot is magában foglalja. Az éjjel-nappal nyitva tartó épületben a könyvtáron és a rendezvénytermeken kívül számos szolgáltatást vehetnek igénybe a hallgatók. Széles rámpák, spirális lépcsők vezetnek a könyvtári területek felé, izgalmas átlátásokat kínálva az öt emelet magas átriumon keresztül, s olyan érzést kelt, mintha egy gigantikus méretű űrhajóban járnánk. A két legfelső szinten a diákok számára kialakított munkaállomások közvetlenül az ablakok előtt helyezkednek el, így nyújtva izgalmas kilátást a Práter parkra. A belső terek természetes fénnyel való ellátását több irányból a különböző dőlésszögű homlokzatokon és az üvegtetőn keresztül oldották meg.


bécsi egyetemi könyvtár - építész: Zaha Hadid Architects, Hamburg - fotó: Alukönigstahl


A homlokzatokon és a tetőn látható üvegezett szerkezetek a Schüco hőhídmentes alumínium rendszereiből készültek. A függőleges és ferde síkú üvegfelületek esetében is az 50 mm profilszélességű (Schüco FW 50+) függönyfalrendszert alkalmazták, strukturális üvegezésű (SG) vagy kiemelten hőszigetelő (HI) változatban. A kifelé dőlő kialakítás miatt a ferdén futó lizénák között az osztóbordák kialakítása egyedi belső kamrával történt, amelynek keresztmetszete paralelogramma. (ld. alsó csomópont részletrajza). A függönyfalba beépített nyílászárók befogása speciális adapter profillal történik, így az ablakok (Schüco AWS 75.SI) nyitására helyet biztosít a szerkezet geometriája. Az árnyékolás kívülről a homlokzat vízszintesen futó fém profiljaival történik, amely finom átmenetet képez az épület tömör és áttört felületei között, a belső árnyékolók a burkolatban elrejtve az osztóbordák belső síkjára kerültek (ld. felső csomópont részletrajza). Az üvegtetők esetében is szükség volt nyitható felületekre, itt a Schüco AWS 57 RO típusú, üvegtetőbe építhető tetőablak bizonyult a megfelelő megoldásnak.

Alukönigstahl Kft.
Tornóczky Mónika


Library & Learning Center 

építész: Zaha Hadid Architects, Hamburg
építés éve: 2013
az épület alapterülete: 41.000 m2
cím: Welthandelsplatz 1, 1020 Bécs, Ausztria

Felhasznált Schüco rendszerek:

  • Schüco FW 50+ SG és Schüco FW 50+.HI függönyfalak és üvegtetők
  • Schüco AWS 75.SI és Schüco AWS 102 ablakrendszerek
  • Schüco AWS 57 RO tetőablakok
  • Schüco ADS 75 HD.HI ajtórendszer
  • egyedi szerkezetek

 

Alukönigstahl

vélemény írásához jelentkezzen be »