építészet : környezet : innováció

Vészesen pusztul a lébényi templom

Egyre fenyegetőbb ütemben mállanak a lébényi Árpád-kori templom kövei. Nemrégiben a templom főhajójában zuhant le egy kődarab – éppen csak elkerülve egy látogatót –, két hete a homlokzatról esett egy faragvány a főhajóba vezető kapu elé.

Egyre fenyegetőbb ütemben mállanak a román stílusú lébényi Árpád-kori templom kövei. Nemrégiben a templom főhajójában zuhant le egy kődarab – éppen csak elkerülve egy látogatót –, két hete a homlokzatról esett egy faragvány részlete a főhajóba vezető bélletes kapu elé.

 

Szent Jakab templom, Lébény
Szent Jakab templom, Lébény
 

 

A lébényi – Szent Jakabnak szentelt – plébániatemplomot a 12-13. század fordulóján építhették. Egy 1208-ban kiadott oklevél szerint az épület ekkor már állhatott.

Az elmúlt százötven évben csak kisebb munkálatokat végeztek az épületen. Az ásatás is elmaradt az egykori apátság helyén. A lébényi templom állapota egyre aggasztóbb: anyaga a Soproni-hegységből származó mészkő, amely mind kevésbé bír ellenállni a környezet pusztító hatásának. A kövek állapota mellett a templom szerkezete is megszenvedte az elmúlt éveket-évtizedeket, ugyanis a teherautó forgalom miatt több repedés is megjelent a főhajó déli oldalán, illetve a tornyoknál.

 

Szent Jakab templom, Lébény
Szent Jakab templom, Lébény
 

 

Információnk szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igyekszik forrásokat teremteni a templom helyreállítására, azonban ennek végösszege elérheti az 500 millió forintot, amely a KÖH egész éves költségvetésének felel meg, ráadásul a hivatal a jelenlegi jogszabályok szerint nem vehet részt anyagi eszközökkel egyházi tulajdonban lévő műemlék felújításában.

„Az egyházmegyével összefogva most a Regionális Operatív Programon belül igyekszünk pályázni a műemlék helyreállítására” - mondja Gőgh Tibor, a templom plébánosa. A helyzetet azonban nehezíti, hogy az uniós pályázaton műemlék felújítására közvetlenül nem lehet forrást igényelni.

Részletek a templom történetéről, és képgaléria a megrepedt, málló falakról a műemlékem.hu magazinjában.

vélemény írásához jelentkezzen be »