építészet : környezet : innováció

Városközpont, ahogy a térhasználók szeretik

A London központjától északra található Watford városka központjának, a Parade-nek megújulását vezető BDP iroda komolyan vette a társadalmi egyeztetés folyamatát. A lakosokat bevonó ötletelés után egy teljesen újrafogalmazott városi agora jött létre.

A megyei és városi tanács által megrendelt felújítás célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, amely a legnagyobb flexibilitással, minél szélesebb körben és közönségnek biztosíthat szabadtéri programokhoz megfelelő helyszínt. A 2011-ben kiírt versenykiírást az 1961-ben alapított, interiszciplinális tervezései munkákkal foglalkozó brit BDP iroda nyerte.

Watford városközpont. Forrás: www.landezine.com, David Parker

A watfordi projektre is egy több szakterületről érkező csapat állt össze, hogy a lehető legszélesebb építészeti, társadalmi és fenntarthatósági perspektívából szemlélve gondolhassák újra a teret.  A 15.000 nm-es térség fontos tengelyt képez a városközpont különböző funkciói között a városházától a kulturális helyszínekig, a vásárlástól a szabadidőig, szórakozóhelyekig, mindennek középpontjában a város identitásához szorosan hozzátartozó, a forgalomtól igencsak elszennyezett kis tavacskával.

Watford városközpont. Forrás: www.landezine.com, Sanna Fisher Payne

A BDP komolyan vette a lakosokkal, a jövőbeli térhasználókkal való közös gondolkodást, minden fontosabb fázisnál fórumokat rendeztek, amiken több mint 500-an vettek részt aktívan, illetve egy olyan honlapot is indítottak, ahol mindenki szabadon beleszólhatott a tervezés folyamatába. A 90.000 főt számláló városkából bő 12.500-an látogatták és ismerték meg a tervek online verzióját.

Watford városközpont. Forrás: www.landezine.com, Martin Sagage, BDP

A lakosok igényeit figyelembe véve egy gyalogos, kerékpáros zóna jött létre erős családbarát, kulturális hangsúllyal, számos lehetőséget kínálva a közér használatára. A szélesre hagyott útvonalakon az utcabútorok megfelelő elhelyezésével osztják meg a teret a biciklisták és gyalogosok között. A felújítás során igyekeztek minél természetesebb és időállóbb anyagokat, így a burkolatokhoz főleg fát, gránitot és mészkövet használni.

Watford városközpont. Forrás: www.landezine.com, Laura Ormerod

A megtisztított vizű és egy új híddal kiegészült tavacska „benépesítésére” is különös hangsúlyt fektettek. A felújítás idejére gondosan kiemelték a halakat, akik egy szökőkúttal és szűrőrendszerrel ellátott, frissülő vizű tóba költözhettek vissza, ahol megjelentek a kacsák és madarak is. A tó körül pedig különböző közönségigényeket kiszolgáló közösségi terek jöttek létre: füves ülőhelyek, fákkal elválasztott kisebb térségek, előre beépített világítási- és szükség esetén hangosítási rendszerrel, kivetítőkkel. Már jól debütáltak itt táncelőadások, filmvetítések, divatbemutatók, családi sportrendezvények, télen pedig jégpálya is kiegészíti Watford új közösségi központját.

Watford városközpont. Forrás: www.landezine.com, David Parker

Bán Dávid

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »