építészet : környezet : innováció

Vancsó László a Mesterek Mestere

Második alkalommal adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat, amelyet  a Mapei azért hozott létre, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek tevékenységét és javítsa e terület társadalmi elfogadottságát. A zsűri egyhangú döntése alapján az elismerést Vancsó László burkoló vehette át.

A Mapei által alapított díjat évente nyerheti el minden, munkáját mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhatott. A díjátadón köszöntőt mondott Bruckner László a Nemzetgazdasági Minisztérium Szak- és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője, egyben a zsűri tagja. Beszédében kifejtette, hogy nagyon fontos stratégiai kérdés, hogy a fiatalok pályaválasztásánál erősíteni tudják az építőipari szakmák jelenlétét, mivel Magyarországon csakúgy, mint egész Európában komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a vonatkozó szakmák.


Mapei Mesterek Mestere díjátadó 2016


Ennek érdekében az OKJ képzéseket úgy igyekeznek átszervezni, hogy vonzóbbá tegyék az építőipari szakokat, számos duális képzés indul majd, emellett különválasztanak majd több szakterületet, mint az ács- és a tetőfedő képzést. A munkaerőhiányt a világon mindenhol versenyekkel igyekeznek ösztönözni, ilyenek az EuroSkills vagy a Weorldskills pályázatok, de ilyen nagy hatású lehet a Mapei Mesterek Mestere díja is.

Markovich Béla, a Mapei ügyvezető igazgatója amellett, hogy minden pályázónak kifejezte gratulációját sokéves és eredményes munkájukhoz, felhívta a figyelmet arra, hogy a Mapei díja egy részét képezi csupán az általuk létrehozni kívánt Szakemberközösségnek. Minden profi szakember büszke lehet az általa elvégzett munkára, emellett a díj nem titkolt célja az is, hogy mindenki olyan munkát végezzen, amit bármikor bátran egy zsűri elé lehet terjeszteni.


Mapei Mesterek Mestere díjátadó 2016


Az édesapám villanyszerelő volt. Egy kiváló szakember, akit mindenki tisztelt, őszinte megbecsülés vette körbe. Az vezérel minket, hogy ezt a megbecsülést visszaadjuk a szakembereknek, mert Ők azok akik felépítik az otthonainkat, a városokat. Ezzel szeretnénk újra vonzóvá tenni az építőipart a fiatalok számára, mert hisszük, hogy építeni, alkotni a legcsodálatosabb dolog a világon” – mondta Markovich Béla.

A Mapei által 2015-ben alapított díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek tevékenységét és javítsa e terület társadalmi elfogadottságát. A díjra 18 érvényes pályázat érkezett, köztük egy a határon túlról, Szabadkáról.

A tavalyi győztes, Filó Mihály a zsűri tagjaként örömét fejezte ki amiatt, hogy ez a díj az '50-es évek óta eltűnt "mester" minősítést és e szó presztízsét ismét visszaállítja, ami a fiatalok bevonzásában is nagy szerepet kaphat. Ő ismertette a hat tagú zsűri bírálatának négy legfontosabb szempontját is: az anyag felhasználásának minőségét, a szakmai kihívást, a kivitelezés minőségét és a pályázó referenciáit.


Mapei Mesterek Mestere díjátadó 2016


Szerencsére igen jó pályaművek érkeztek az idei zsűri asztalára de fontos, hogy még többen vegyenek részt a későbbiekben a rendezvényen, ami a burkoló szakma minőségi fejlődését segítheti elő azzal, hogy egészséges versenyszellemet teremt.

A szakmai zsűri ítélete mellett közönségdíj kategóriában is díjakat osztottak. A Mesterek Mestere közönségdíjasainak első három helyezettje több, mint 5600 szavazó véleménye alapján:

3. días: Kiss Tamás Nagykerekiből,
2. díjas: Poroszkai János Budapestről
1. díjas: Magyari Csaba Pécsről


Mapei Mesterek Mestere díjátadó 2016


A fix24.hu Szakemberkereső Honlap felajánlott egy 50.000Ft-os különdíjat, amelyet Túri Sándor, a portál üzemeltetője adott át. E különdíjat Vancsó László nyerte el.

A zsűri által odaítélt Mesterek Mestere fődíjban szintén Vancsó László részesült. A bizottság indoklása szerint a szakember kreatív megoldásaival érdemelte ki az elismerést. A zsűri a szakmai szempontok mellett figyelembe vette azt is, hogy a nyertes pályázó alkotásaival és munkásságával példakép lehet a szakma számára.


Mapei Mesterek Mestere díjátadó 2016


A szakmában eltöltött 31 év elismerése ez a díj. Ilyenkor vagyok büszke rá, hogy szakmunkás burkoló lehetek. Ez egy nagyon szép szakma amivel tulajdonképpen csomagoljuk a házat, a lakásokat. Mindent meg lehet csinálni, csak fantázia kérdése: íveket, hajlításokat, 3D-s burkolásokat, mozaik csodákat. Elkezdtem ezeket a határokat feszegetni. Ma már az olyan kihívásokat, különleges megbízásokat keresem, amitől a többi burkoló elszalad” – mondta a Vancsó László Magyarország Mesterek Mestere.

Móré Levente

 

 

Mapei

vélemény írásához jelentkezzen be »