építészet : környezet : innováció

Változó helyek: a város.

Avagy hogyan képzelik a MIT építészei a városi terek újraélesztését?
Avagy hogyan képzelik a MIT építészei a városi terek újraélesztését?

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) Építészeti Tanszékén “Changing Places” címmel évek óta folyik kutatás arról, hogyan érhetnék utol a mindennapi élet térkialakításai a mindent átható technológiai fejlõdést? A kutatók szerint a lakó- és munkahely, és maga a város sem tud lépést tartani a fejlõdéssel; e terek hamarosan teljesen alkalmatlanná válnak arra, hogy szembenézzenenek a jövõ kihívásaival.

Részlet a projektbõl:
“A városok lenyûgözõ történeteket tudnának mesélni, ha a városi szcéna nem lenne ennyire töredezett és olvashatatlan. Az embereket foglalkoztatják is a város történeti és kortárs narratívái – a város lelke –, csakhogy ezek a történetek nem kéznyújtásnyira vannak, hanem az épületek homlokzatai mögött és poros útikönyvek mélyén lapulnak. Bár a mediatizált helyekben rejlõ lehetõségek kimeríthetetlenek, mégis, csak most kezdjük érteni, hogy a digitális tartalom hogyan befolyásolhatja a nyilvános terek karakterét.

Kutatási területek:
Városi technológiák: Hamarosan olyan eszközök állnak majd rendelkezésünkre, amelyek az embereket a nyilvános terekben tevékenységük kontextusában látják el információval. Ezek a technológiák történeteket mutathatnak be új, helyhez kötõdõ módon, s ezáltal élettel telíthetik a nyilvános teret. Ugyanezek az eszközök a közösségeken belül szorosabbra vonhatják a társadalmi kötõdéseket és dialógust kezdeményezhetnek a nyilvános tér arculatáról.

Városi narratívák: Történetmesélés Boston Történelmi Szabadságútján. Ez a projekt azt kutatja, hogy a mediatizált tartalom hogyan teremtheti meg (újra) a hely érzetét: hogyan teremthetnek a történetek helyeket. A Boston belvárosába látogatók kézi PDA számítógépek segítségével a helyhez kapcsolódó klipeket nézhetnek, a különbözõ korok helyi szerzõinek oral history-történeteit hallgathatják és a történelmi helyszínek „tapasztalati térképén” navigálhatnak. Az eszközök külsõ helyszínek hangkörnyezetébe is bevezetnek, melyek a régi Boston hangtérképeit vagy az épületekre és sétautakra vetítve, történeteit idézik fel. A „város szóra bírása” ily módon megjeleníti a történeteket, melyek helyeket teremtenek.”

További információ: http://architecture.mit.edu/house_n/web/projects/projects.htm

vélemény írásához jelentkezzen be »