építészet : környezet : innováció

Västra Hamnen: város az emberért és a környezetért

új fenntartható városrész Malmö egykori ipari területén

Új fenntartható városrész Malmö egykori ipari területén.

A program
Az egykori malmöi hajógyár és ipari terület helyén 10.000 lakót és 20.000 egyetemi dolgozót illetve diákot befogadó városrész épül. Első üteme, a Bo01 lakótelep a 2001. évi európai lakóház-kiállításra készült el "A jövő városa" szlogennel. A területen sokféle építészeti megoldást találhatunk, izgalmas fenntartható városi környezet formájában. A megújuló energiaforrások és a megnövelt biodiverzitás által az egész terület fenntarthatóvá válik. A projekt a kezdetektől a nemzetközi figyelem középpontjában áll.

 


A város
Malmö 265.000 lakosával Svédország harmadik legnagyobb városa, amely az Öresund régió közepén fekszik, így minden irányból könnyen megközelíthető. A város központi szerepet tölt be a kulturális életben, az oktatásban és a kereskedelemben is. Malmö lakossága igazán nemzetközi: a 160 nemzetiségből álló lakóközösség több mint 100 nyelvet használ.

A város eredetileg kifejezetten ipari központ volt, mára azonban már csak kis- és középméretű ipari, szolgáltatóipari és kereskedelmi vállalatoknak ad otthont, és a vezető szerepet a számítógépes iparág vette át. Az utóbbi időben a város sokat fejlődött: 2000-re megépült a Malmöt Koppenhágával összekötő híd és az új malmöi egyetem 20.000 diákjával új tudást hozott a városnak.

 

A terület
A nyugati kikötő területe a Västra Hamnen lakóegységeivel, irodáival, szolgáltatásaival és üzleteivel fejlődő városrésszé vált. A terület további építkezései is a fenntarthatóság jegyében zajlanak majd. A fejlesztés célja egy olyan nemzetközileg is elismert példa létrehozása a sűrűn lakott, de mégis környezetkímélő lakónegyedre, amely kreativitásra sarkall, miközben tudást generál és gazdasági növekedést hoz.

 

 

A terv
A területen az építkezés megkezdése előtt talajcserét végeztek az esetleges ipari szennyeződések eltávolítására. A Bo01 lakóterület megtervezésekor az építészek átbeszélték, mitől válhat egy fenntartható város közkedveltté. Általánosságban elmondható, hogy a lakók elsősorban a minőség, és csak azután az ökológiai fenntarthatóság miatt költöznének egy ilyen városrészbe. A felmérések szerint a zöldterületek, a nap és a víz közelsége hozzájárul az emberek lelki és fizikai egészségéhez. A szépség, például a művészetek szintén pozitív hatással vannak az egészségre. Az építészek ezeket az információkat is felhasználták a tervezéskor.


A Bo01 lakóterületen a kontrasztok fontos szerepet játszanak. A telep szélén magasházak épültek, amelyek megvédik a belső rész alacsonyabb lakóegységeit és a zöldterületeket a tenger felől fújó szelektől. A kisebb egységek mind különböznek egymástól. A keskeny sétányokon járva minden sarkon új és új izgalmas látvány tárul a sétáló elé. A homlokzatok tervezésekor nem egyetlen ötletet használtak fel; a cél a különbözőség volt. Az alapszínskálát a város határozta meg: pasztellszínű homlokzatok a tenger felé, és erősebb színek a belső területek irányában.


A városrész házainak megtervezésében összesen 22 építésziroda vett részt, akik mind szabad kezet kaptak, így válhatott ilyen sokszínűvé a városrész. A különböző típusú, méretű és tulajdonú házakon összesen 18 ingatlanfejlesztő cég dolgozott. Az építési program meghatározta az építészeti minőséget, a felhasználható anyagokat, az energiafelhasználás módját és a technikai infrastruktúrát is.

 

Környezetvédő házak
A házakról kívülről nézve nehéz megmondani, hogy bennük milyen környezetvédő megoldásokat alkalmaztak. Az energiaszükséglet csökkentésére számos házban a legújabb technológiát használták fel. Máshol a legegyszerűbb megoldásokkal érték el ugyanazt a célt. Van, ahol hatalmas napkollektor jelzi az energia forrását, ennek ellenére a házak külleme nem a megszokott, tipikus „környezetbarát“ jellegű.

 


Parkok, utcák
Az újonnan kialakult Dania-park és a tengerparti promenád Malmö egyik legszebb területévé vált. A parkban a biodiverzitás megtartása miatt jól megfigyelhetők az évszakok változásai. Koncerteknek, rendezvényeknek is helyet ad, de lehet itt napozni és piknikezni is. A park és a promenád a helyi térbe torkollik, amely mára a közösség központi találkozóhelyévé vált. A terület déli csücskében található Malmö legújabb kikötője. A városrész egyik legfontosabb tervezési eleme volt az egyedi utcák, gyalogosutak, allék és terek izgalmas rendszere. A változatos nyitott terek által válik a városrész igazán karakteressé.

A zöld városrész
Malmö-ben, csakúgy mint a világon mindenütt a városok egyre nőnek, a zöldterületek pedig csökkennek. A biodiverzitás veszélyben van és sűrű beépítés miatt az esővíz sem tud bejutni a talajba. A Bo01 telepen különös hangsúlyt fektettek az esővízelvezetésre: zöldtetők és kis tavak tartják meg a lehullott csapadékot, amely aztán nyitott csatornákon át jut a tengerbe. A fákkal és dús aljnövényzettel körülvett csatornarendszer a városrészt még izgalmasabbá teszi. A kerület példát mutat abban, hogy miként lehet a városok terjeszkedése mellett még zöldebb a környezet. A házak a terület hatékony felhasználása érdekében egymáshoz közel állnak és nemcsak belső udvaraikban van dús növényzet, de a zöldtetők és a falakra felkúszó futók is hozzájárulnak a zöld környezethez. A kerületet egy úgynevezett zöldterületfaktor-rendszer alapján telepítették be növényekkel, és minden udvarban minimum tíz zöld pontot hoztak létre a sokszínűség és a minőség érdekében. Az Anchor-parkban különböző jellegű növényzetet ültettek (bükk-, tölgy- és égerligeteket), amelyek szigetként állnak a nagy füves területen. A parkot oktatási területként is használják. A park jelentős eleme a széles, kanyargós sós vízű csatorna.

 


Újrahasznosítás
A Bo01 területén a hulladék mennyiségét annak energiaforrásként való felhasználásával és visszaforgatással próbálják minimalizálni. Minden otthonban vagy azok közelében található hulladékelkülönítő és kétféle módszerrel is kísérleteznek az ételmaradékok felhasználására: a mosogatókban elhelyezett ételmaradékgyűjtőkkel és egy központi vákuumos szemétledobóval. A közterületeken felhasznált anyagokat a hosszú élettartam és a jövőbeli újrafelhasználás lehetőségei alapján választották ki.


A Sydkraft cég teljes egészében helyben megújuló energián alapuló egyedi rendszert dolgozott ki a kerület számára. A Bo01 területén 1000 ház nyeri energiáját megújuló forrásokból: napenergiából, szélenergiából és vízből. Tíz épület tetején összesen 1400 m2-nyi napelem került elhelyezésre, és az északi öbölben megépült egy szélerőmű is. A helyi energiaforrások várossal való összekapcsolásával folyik a kerület fűtése, hűtése és áramellátása. Így bizonyos időszakokban a Bo01 energiaforrásai többletet termelnek, amelyet Malmö városában használnak fel, máskor pedig onnan kölcsönzik az energiát. A városrész nagy hangsúlyt fektet az energiafelhasználás minimalizálására is: minden lakás legfeljebb évi 105 kWh/m2 energiát használhat fel.

 


Környezetbarát közlekedés
A közlekedés szerepének csökkentése érdekében a területen minden lehetséges szolgáltatás és szabadidőeltöltési lehetőség adott. A lakók környezetbarát módon közlekednek: gyalogosan és biciklivel, hiszen autók alig vannak a városrészben. Az egyes lakásoktól legfeljebb 300 méterre helyezték el a buszmegállókat és a buszok hétpercenként indulnak a városba. Csupán 0.7 parkoló jut egy háztartásra. Tervezik egy környezetbarát autókból álló autóflotta idetelepítését is, amelyeket aztán interneten vagy telefonon keresztül lehet kibérelni.


Egyes lakásokban komputerizált az energiafelhasználás és a szellőzés, míg a szélessávú internet segítségével a távmunka is megoldható, így még kevésbé van szükség a közlekedésre.


Malmö városa a svéd kormánytól kapott támogatást a Bo01 terület fejlesztéséhez. A finanszírozás nagy részét az építésre, egy kisebb összeget pedig a technikai rendszerek kiépítésére, a talajcserére és az infrastruktúrára fordítottak. A maradékot az oktatásra és az információs rendszer létrehozására használták fel. A telep minden tekintetben példa és egyben kísérlet. Tapasztalatait nemcsak Svédországban, de a világ minden részén felhasználhatják. Az eredmény elemzésén tíz egyetemi kutatócsoport dolgozik, míg tapasztalatszerzés céljából a világ minden részéről kutatók és diákok látogatják a városrészt.

 A jövő
A városrész karakteréhez nagyban hozzájáruló elhagyott gyárépületek egy részét megtartják és műemléki védettséget kapnak. További lakások tervezése van folyamatban a területen, újabb zöldterületek és szolgáltatások beiktatásával.


A tények
- a Västra Hamnen városrész 160 hektáron terül el,
- a Bo01 telep 25 hektáros
- a fejlesztés végére a városrészben 10.000 fős lakóterület épül meg, míg 20.000 fő jár majd ide dolgozni vagy tanulni,
- 80 közép- és nagyvállalat költözik a területre,
- 2003-ra 559 lakóegység, négy étterem és 6 üzlet épült meg,
- 2005-re egy újabb park is elkészült,
- 2002-ben alapították meg a városrész magániskoláját,
- az állami iskola 2006-ra készült el

vélemény írásához jelentkezzen be »