építészet : környezet : innováció

Újjáépül a Hernád-híd Szlovákia és Magyarország között

Történelmi jelentőségű híd épül újjá a szlovák-magyar határon, a Hernád folyó felett. A több mint 50 éve lerombolt Hernád-hidat azért építik újra, hogy összekapcsolja az elszigetelt határ menti településeket, ezzel is megoldást nyújtva a térség egyik legfőbb problémájára, a fejletlen közúti infrastruktúrára. Az új, 60 méter hosszú híd építését várhatóan még az idei évben befejezi a kivitelező KÉSZ Építő Zrt.

A II. világháború során megsemmisült hidat a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezi

A Hernád folyón megújuló hidat a II. világháborúban rombolták le, és azóta sem építették újjá. A most megvalósuló fejlesztés célja, hogy Szlovákia és Magyarország között javuljanak a közúti határátkelés lehetőségei. A híd az észak-kelet magyarországi Abaújvár és a szlovákiai Kassa megyében elhelyezkedő Kenyhec között fog megépülni, ott, ahol a régi is húzódott.

A megmaradt hídfő, valamint elődjének, egy fahídnak maradványai, mely az 1848-49-es szabadságharc során az ütközetben kigyulladt, forrás: abaujvar.gportal.hu

A térség egyik legsúlyosabb problémájára nyújt megoldást a beruházás, mivel a jelentős transz-európai forgalom ellenére rendkívül fejletlen a környék közúti infrastruktúrája, amit tovább súlyosbít, hogy a Sajó mellékfolyója, a Hernád a határon húzódik, nehezítve a közúti határátkelést.

A beruházást megvalósító KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója, Szalados László elmondta: “Nagyon fontos számunkra, hogy egy történelmi jelentőségű, országhatárokon átívelő, kiemelkedő gazdasági jelentőségű projektet valósíthatunk meg. Repteret, szállodát, közteret már építettünk, most pedig bizonyíthatjuk, hogy a hídépítésben is otthon vagyunk.”

Egyre nagyobb az igény a térség infrastruktúrájának fejlesztésére, az átkelők számának bővítésére, különösen mióta mindkét ország az Európai Unió tagja, illetve a Schengeni egyezmény is életbe lépett a két ország között. Mivel a fejlesztés nem érint európai gyorsforgalmi úthálózatot, ezért elsődlegesen a helyi lakosság és gazdálkodó szervezetek igényeit fogja kielégíteni.

forrás: sajtóközlemény


vélemény írásához jelentkezzen be »