építészet : környezet : innováció

Új hullám

Az elmúlt évtizedek kaotikus balatoni bódéépítészetének az északi part talán kevésbé esett áldozatául. A balatonszepezdi partszakasz is látványos elemmel készül bővülni: egyszerű és zárt forma fölött izgalmas, a tó hullámait idéző, lebegő tetőt ígér az Ifjúsági Strand fogadóépülete. A terv Krizsán András és Szabó Dávid munkája.

Előzmények, jelenlegi állapot
Balatonszepezd Önkormányzata 2009 májusában felkérte a MODUM Építésziroda Kft-t, hogy az előzetesen egyeztetett program alapján Krizsán András vezető tervező irányításával készítse el az Ifjúsági Strand beépítésének és bejárati fogadó épületének engedélyezési tervdokumentációját. A programtervet folyamatosan egyeztettük a képviselő testülettel és az önkormányzat vezetőivel.

 

Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
 

 

A tervezési terület egy - részben feltöltéssel kialakított - parti strand. A területen jelenleg egy alkalmi büfé és a bejáratnál egy pénztáros bódé áll. A kellemes környezetű strand a nyári szezonban remek pihenést biztosít az üdülőknek és a környék ifjúsági táborlakóinak, fürdőzésre és napozásra egyaránt alkalmas. Ennek az igénynek a kiszolgálását kívánja a község egy színvonalas, modern épületegyüttessel tovább javítani.

Az ingatlanon jelenleg is megoldott a víz-, csatorna-, és elektromos ellátás. Gáz nincs bevezetve a területre, a tervezett épület üzemeltetéséhez sem szükséges.
A területet a vonatkozó érvényes részletes rendezési terv a KST (Különleges területek / Strandterületek) építési övezetbe sorolja.

 

 
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András

 

Telepítés
A tervezett beépítés a kialakult állapothoz igazodik. A nagyobb szabad standfelület és a gazdaságosabb terület-kihasználás érdekében a tervezett fogadóépületet egy tömegben, a bejáratnál helyeztük el, hogy a szükséges gépészeti alapvezetékeket egy helyre koncentráljuk. A tervezett épület homlokzata egyszerű, zárt forma, a funkcióknak megfelelő tagolással. Építészetileg látványos eleme a pavilonok felett elhelyezkedő hullámzó tetőforma, amely a közelben lévő vizet, a hullámokat, a Balatont idézi és utal az épület funkciójára is.  

A tervezett fogadóépület főként a strand kiszolgáló funkcióit foglalja magába, de a strandot igénybe nem vevők számára is nyújt szolgáltatásokat. A főbejárat két egységre osztja az épületet, melyeket az oszlopokkal alátámasztott lebegő, hullámzó tető fog össze.

 

Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
 

 

Részletes építészeti leírás:
A tervezett új fogadóépület kialakításánál elsősorban az épület funkcionális és építészeti egységét tekintettük alapvető fontosságúnak. Az egyeztetett program alapján a különböző funkcionális igényeknek megfelelően a fogadóépület négy különböző funkcionális egységre tagolható:

  • A középső, bejárati rész magába foglalja a pénztárt és bejáratot, továbbá a kiszolgáló helyiségeket (személyzet, vízi mentő, elsősegély, és raktár) és egy nagyobb méretű tárolóteret.
  • A nyugati épületrészben kapott helyet két büfé, melyek közül az egyik -a nagyobb forgalom érdekében- a strandon kívül eső út felé is kiszolgálja a vendégeket. A kényelmes és nyugodt étkezést a kiszolgáló pult előtt végighúzódó széles fedett előtető biztosítja.
  • A fogadó épület keleti részében a strand egészségügyi kiszolgáló blokkja található (öltözők, mosdók és csoportos WC-k) egy akadálymentes öltöző-mosdó-WC helyiséggel és takarítószer-raktárral kiegészítve.
  • A bejárat mellett található még egy Kerékpáros pont, amelyik szintén a közterület felől közelíthető meg.

A hagyományos, falazott, földszintes és lapostetős épülettömegeket meghatározott raszter szerint öleli körül a tőlük szerkezetileg független acél oszlopsor, mely hullámos, ragasztott fa tartókat támaszt alá.

 

Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
Ifjusági Strand, Balatonszepezd - Krizsán András
 

 

Az épület homlokzati rendszerében vakolt és lécezett oszlopközök váltják egymást. Az acél oszlopokra szögacélból hegesztett homlokzati keretek kerülnek, melyekre vízszintes fa lécezést erősítünk. A vakolt falfelület előtt elfutó lécrács transzparens szerkezete összefogja és látványos ruhába is öltözteti az épületet. Az oszlopokra szerelt acél keretek a szerkezet merevítésében is szerepet játszanak. A hullámos fatartók közé műanyag ponyvaszerkezetet feszítünk, a tartókat nyomott acél rudakkal merevítjük.

Krizsán András


Balatonszepezdi Ifjusági Strand Fogatóépülete

vezető tervező: Krizsán András - MODUM Építésziroda Kft.
építész munkatársak: Szabó Dávid
kerttervező: Balogh Ágnes tájépítész
statikus tervező: Medek Ákos építőmérnök
generáltervező: MODUM Építésziroda Kft.

tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 260,70 m2
beruházási költség: 60 000 eFt + ÁFA
építtető: Balatonszepezd Polgármesteri Hivatal

11 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »