építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Új élmény Győrben

A fejlesztés célja a meglévő élményfürdő felújítása, bővítése és a strand látványos megújítása, az egyedülálló környezetben egy vízi élménypark kialakítása a parkolási helyzet és a terület árvízvédelmének rendezésével együtt, melyre a Modern Városok Program keretében nyílt lehetőség.

 

A tervezési helyszín Győr történelmi belvárosának közelében, a Mosoni-Duna és a Rába által határolt Sziget városrészben fekszik, kivételesen szép környezetben

Az árvízvédelmi mű vonalvezetése igazodik a védőtávolságokhoz, a műemléki épületegyütteshez és az egyedülálló faállományhoz, miközben igyekszik megtartani annak természetes vezetésű kontúrját. A töltéskoronán körbejárva szemlélhetjük a vízi-élménypark külső oldalán elhelyezkedő szigetspiccet a műemléki (Hajós Alfréd által tervezett) épületekkel, valamint a Rábát a Radó-szigettel, háttérben a régi városfallal és a Mosoni-Dunát a rajta átívelő hidak látványával.

Belső oldalának ölelésében létrejött egy védett, katlanszerű terület, izgalmas morfológiával, mely lehetőséget teremtett a strand medencéinek és pihenőfelületeinek különböző szinteken történő lépcsőzetes elhelyezésére. A strand leginkább ikonikus élményeleme a diagonális szerkesztésű acélváz héjjal megformált szódásszifon formájú csúszdatorony, mely remélhetően az élménypark jelképévé válik majd.


A Győri Vízi-Élménypark terve, A1 Építésziroda Kft., 2019.



A területet nyugati irányban a volt töltés helyén végighúzódó épületsor zárja. Az uszoda és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló épületrész a meglévő élményfürdő telepítését folytatja párhuzamosan a parkolóval. A parkolólemez felső síkján a korábbi töltés mentén pótoljuk az elbontásra kerülő töltés koronán húzódó gyalogos sétányt.

A komplexum főbejáratát az új uszoda lebegő hatású, törtvonalú tetőidoma és a meglévő élményfürdő új bejáratát lefedő előtető által formált lendületes kapumotívum képezi. Ide a teraszokkal, ivókúttal, zöldfelületekkel és leülőkkel átépített, jól használható városi térré alakított Fürdő tér vezeti fel a kikapcsolódni vágyókat.


A Győri Vízi-Élménypark terve, A1 Építésziroda Kft., 2019.



A vízi élménypark egész évben használható része a meglévő élményfürdő és az új uszoda. A meglévő épületrészben megújulnak a burkolatok, átépítésre kerül az előcsarnok és a teljes szaunavilág. A szauna udvar jelenlegi alapterületének a kétszeresére bővül. 25-30 fő befogadására is alkalmas nagyméretű szaunablokkokkal, a belső kert felé forduló hatalmas üvegfalakkal, fűtött padozatú, fedett közlekedővel, fedett-nyitott teaházzal, zuhanyokkal és merülő medencével.

A meglévő élményfürdőt az új uszodablokkal a terepszint alatt a csoportos öltöző és a gyerekrészleg alsó szintje köti össze. Az uszoda medencetere a főbejárati tér felől, a függönyfalakon keresztül belátható, padlósíkja a térhez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, a strand jellemző terepszintjével azonos magasságban. A nyári időszakban az üvegfalak eltolásával a medencetér összenyitható a strand területével.

A nyári használatú strand területe egymástól eltérő intenzitású zónákra oszlik, biztosítva az önfeledt szórakozást és a nyugodt pihenést egyaránt. A panoráma medence elsősorban a felnőtt közönségnek, míg a lagúna medence nagy vízfelülete a családok fürdésére szolgál, mely vonalvezetésével és napozóteraszával szervesen kapcsolódik az árvízvédelmi műhöz. Szintén a töltésen futó útvonal mentén helyezkedik el a pancsoló- és ülőmedence a C-vitamin bárral és napozóterasszal valamint a töltés külső oldalán az ideiglenes színpadhoz kapcsolódó nézőtér.

A szigetcsúcson álló Hajós Alfréd által tervezett műemléki épületegyüttes védelme az árvízvédelmi védőtávolságok betartásával nem megoldható. Az épületet úgy alakítjuk át, hogy a jövőben bekövetkező árvizek a lehető legkisebb kárt okozhassák a szerkezetben. 


A Győri Vízi-Élménypark terve, A1 Építésziroda Kft., 2019.



A kitöltő falazat elbontásával hangsúlyozzuk az épület pillérvázas szerkezetét, melyet impregnálással és tömbinjektálással teszünk vízállóvá. Az elbontott homlokzati síkon vertikálisan mozgatható rozsdamentes paravánokkal biztosítjuk az árvíz szabad lefolyását, melyek zárt állapotban az eredeti architektúrát idézik, ahol a kitöltő falazat, mint hártya jelenik meg. Nyitott állapotban a mozgatható panelek mellvédet képeznek az emeleten. Az eredeti karakter és színhasználat megőrzésével az épület megőrzi Hajós Alfréd örökségét, de a mai kor színvonalán, a mai igények kiszolgálásával él tovább a szigetcsúcson.


Kürtösi Péter, Fazakas Bálint
felelős építész tervezők
A1 Építésziroda Kft.

 


Szerk.: Pleskovics Viola

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »