építészet : környezet : innováció

Új belvárosi élet születik 2

Tetőtérbeépítés – Bp. VI. Paulay Ede utca 7-9. Építészek: Csontos Aladár, Nagy Péter
 
A szomszédban egy alacsony, 3 szintes műemlék ház áll, értékes sejt a város szövetében, ő volt itt előbb. A „mi házunk” pedig a nyakára nőtt, s egy hatalmas tűzfallal várta, hogy a kis ház is felnőjön a legújabb kor kereteihez, átadja helyét. De nem így lett, az utókor megkegyelmezett az 5-ös számú háznak, sőt kijelölte, mint a város egy fontos rétegének szemrevaló maradványát. Helyzet keletkezett, amihez most alkalmazkodhatunk.
 

Nem nagy a befolyásunk, munkánk az utca felől csaknem teljesen rejtve lesz, ezért a legfontosabb az a belső világ, amelyet a régi és az ide várt lakóknak ajándékozhatunk.

 

A padlás helyére olyan testet képzeltünk, amely anyagában és vonalaiban elszakad a négyszintes „alaptesttől”, könnyedebben viselkedik. Az eklektikus ház tömegét nem óhajtjuk növelni (habár növeljük), de többre gondoltunk, minthogy azt egyszerűen csak újra lefedjük. Ennek a fémhéjú testnek az a feladata, hogy kifeszített és finoman tört felületeinek dinamikus áramlásával életet leheljen a padlástérbe és úgy csináljon teret a belé költözőknek, hogy az a tér érezhetően a belváros tetején legyen. Ahol a fémtest visszahúzódik, ott teraszra léphessünk, fényben úszhassunk, messzire láthassunk. Ahol visszahúzódik, ott elszakad a régitől, ahol előreugrik, ott pedig érintkezik vele, csatlakozik az udvar sarokvonalaihoz, az eresz és a gerinc vonalaihoz.

 

Ahol a fémtest visszahúzódik, ott elszakad a régi tömegtől, régi felületektől, helyet ad a szabad levegőnek és nem áll a tekintet útjába sem az udvarból, sem az utcáról nézve. Ezzel a magatartással foglalja el helyét a kis műemlék mellett is, amely felé mostantól buta oldalfal helyett terasszal és arccal forul.

 

Ja, és ebből az irányból kapja az udvar a legtöbb napot, így itt jelentősen visszaléptünk a legfelső szinten, s az új testet darabokra szaggattuk (mégis folytatva az ereszek hullámzó mozgását). Ezzel tisztelgünk a napfény értelme előtt.

szöveg és képek: Csontos Aladár, Nagy Péter 

 
 
 
 
 
 

Emeletráépítés és tetőtérbeépítés
Budapest, VI., Paulay Ede u. 7-9.
építészek: Csontos Aladár, Nagy Péter
építész munkatárs: Eke Zsolt, Németh Tamás

vélemény írásához jelentkezzen be »