építészet : környezet : innováció

Új belvárosi élet születik

Az V. ker. Bástya utca 22. helyreállítása és tetőtérbeépítése színvonalas duplex lakásokkal. Építészek: Csontos Aladár, Nagy Péter, építész munkatárs: Szabó P. Nándor .

Az épület kedves adottsága, hogy átmenő telken áll a Bástya és a Képíró utca között, két utcai homlokzattal. De finom, könnyed díszű arca és bájos léptéke miatt különösen szeretnivaló.

 

A tetőtérbeépítésünk az utcák életét nem kavarja fel. Az épület háború óta hiányzó részeit az eredeti magasságokkal és homlokzattal állítjuk helyre. Ez nem olyan bátor, mégis nagyon jó megoldás, például azért, mert senki nem izgul miatta és már mindenki várja.

 

A zárópárkányok mögött viszont beidul a gépezet, teraszok jönnek, horonyként választják el a régi és új részeket és nagyon értékesek lesznek. Ez egyébként nem eredeti ötlet, de működik. Ami inkább eredeti: A bástya utca új ereszét ferdére húztuk meg, s ez a nézőponttól függően dinamikus átmenetet szül a szomszédos magasabb és alacsonyabb tömegek között. Majd kipróbáljuk, ha kész lesz!

 

Az új tető teste igyekszik összefogni, és egy egészként kezelni az épületet. A hátrahúzások lehetővé tették a függőleges ablakok alkalmazását, így a tető egységes felülete megmenekül a tetősíkablakoktól. Na ez már sokkal bátrabb.

 

S a lényeg a végére maradt: a tetőbe vágott nyílásként jelentkezik az udvar tere, amely felfelé teraszosodása közben el is csavarodik a régi udvar vonalaitól, beindul, megpördül. A tető pedig nem nehezedik rá az épületre, az alatta végigfutó üvegfalak és az épülettel egyszer sem párhuzamos határvonalak mind az új fedél könnyed lebegését erősítik.

Csontos Aladár, Nagy Péter


 

 

Budapest V., Bástya utca 22. rekonstrukció és tetőtérbeépítés
építtető: LOFTHome Kft.
építészek: Csontos Aladár, Nagy Péter
építész munkatárs: Szabó P. Nándor

vélemény írásához jelentkezzen be »