építészet : környezet : innováció

Tóparti látomás - Urban Lake Housing, Olaszország

Itália északkeleti részén, Largo San Giorgiovárosában különleges lakóegyüttes született egy kis tó körül, ahol a víz jelenléte nemcsak az építészeti, hanem az energetikai koncepció kidolgozásához is alapot nyújtott. A Carlo Cappai és Maria Alessandra Segantini tervezők nevéhez fűződő projekt révén a rehabilitált terület újra a város részévé válhatott, a lakások mellett pedig közösségszervező szakrális funkciók is helyet kaptak az épületekben.
Ezra Pound: Ősi, kozmikus bölcsesség
Szo-su [Szósi] álmodott.
S miután álmában volt már madár, méh és pillangó,
Nem tudta, mért kéne még másnak is éreznie magát,
Ezért elégedett.
1915
/Bendes Rita fordítása/


Olaszország északkeleti részében, Pordenone megyében található Largo San Giorgio történelmi múltú kisvárosa, amely a Noncello folyó partjaira épült. Az Urban Lake Housing revitalizációs lakásépítési projekt keretében egy hosszú évekig elzárt, mintegy 7,5 hektáros terület válhatott a település szerves részévé, amelyet korábban az eltérő utcaszintek miatt alig lehetett megközelíteni. A tó felett kialakított hidakon vezetett ösvények összekötik a parkot a Szent György nevét viselő új köztérrel, amelyet az új lakóegyüttes tömbjei szegélyeznek. Ezek egyikében kapott helyet az Oratorio San Giorgio, az istentiszteleteknek is helyet adó imaterem, valamint egyéb közösségi helyiségek. A szakrális központot rejtő szárny külső megjelenésében alig különbözik a többi épülettömegtől.

 

Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello

 

A C+S iroda többi munkájához hasonlóan a koncepció ebben az esetben is az építészet és a táj közötti szoros kapcsolatot hangsúlyozza. A Carlo Cappai és Maria Alessandra Segantini vezető tervezők nevéhez fűződő épületek a tó felé fordulnak; a fa nyílászárók egyrészt anyagukkal a környezetre utalnak, másrészt nagy méretük révén közel hozzák a természetet a lakókhoz. Az épületek két oldalról szegélyezik a Szent György teret, amely nappal nyitott a városlakók számára, éjszakára azonban biztonsági okokból fém kapuval zárják le.

 

Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Luca Casonato
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
 
 
 
Az épületek lábazati sávját ún. Prun mészkő borítja, ebből készült a tér burkolata is. A vakolt felületek - a fehér mellett - a kőhöz hasonló, világosszürke és okker árnyalatokat kaptak; a finom átmeneteknek köszönhetően a színek és az árnyékok könnyen összeolvadnak. A tavat körülölelő sétányok szintjei az épületekkel együtt váltakoznak és új kapcsolatokat hoznak létre - nemcsak az adott területen, hanem a városszöveten belül is. A hidak járófelületét vörösfenyő pallók, a park ösvényeit okker árnyalatú betonlapok alkotják. A tó partjain húzódó útvonalak egyszer csak eltávolodnak a földtől és a víz fölé nyúlnak; a parti sétányokhoz hasonlóan hullámzó fémszerkezeteket pillérek támasztják alá.
 
 
 
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
 
 
Minden részletre kiterjedő építészeti tervezés határozza meg az együttes közösségi tereit: az előcsarnokokban és a lépcsőházakban vörösesbarna faburkolat található, a részben földbe süllyesztett nagytermet szürke és vörös akusztikai panelek élénkítik, a kisebb egyházi közösségi termekben, csoportszobákban a grafikus dizájn az uralkodó. E terek mindegyike természetes megvilágítást kap, nyílásaival pedig a tó körüli természeti környezetre tekint. A nyílászárók eltolható fa táblákkal vagy külső zsalukkal árnyékolhatók. 
 
 
 
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
Urban Lake House, fotó: Alessandra Bello
 
 
 
A C+S iroda munkáiban mindig kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. Az alkalmazott anyagok mindegyike jellemző ezen vidék építészeti hagyományaira, kiválasztásuk során pedig vizsgálták az alacsony CO2-kibocsátást (karbon-emissziót). A területen található tó nemcsak az építészeti koncepcióhoz nyújtott kiindulási alapot, hanem a projekt energetikai megvalósításához is inspirációt adott. Az Urban Lake Housing együttes innovatív fűtő-hűtő rendszerrel készült, ahol a szivattyúk működése a tó hőmérsékleti változásaihoz igazodik. Ebben az értelemben maga a tó vált az építészeti tervezés és az új városi beavatkozás fő „forrásává” és ismertetőjegyévé.

fordította: Garai Péter

ULH-Urban Lake Houses
vezető tervező: Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini
építész munkatársak: Carolin Stapenhorst, Guido Stella
kivitelezés éve: 2008-2010
bruttó szintterület: 11.000 m2
telekterület: 75.000 m2
generáltervező: C+S Associati
tartószerkezetek: AISATEC
épületgépészet: AISATEC
épületvillamosság: AISATEC, C+S Associati
energetika: AISATEC
hőszigetelés, épületfizika: AISATEC
tűzvédelem: AISATEC
tájépítészet: C+S ASSOCIATI
kertészeti szakértő: Studio Leoni
projektmenedzsment: Prospettive S.p.A.
generálkivitelező: Rizzani de Eccher S.p.A.
megbízó: San Giorgio S.r.l. (Rizzani de Eccher S.p.A. / Prospettive JV)
fotók: Alessandra Bello, Luca Casonato

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »