építészet : környezet : innováció

Tervek Zugló új városközpontjáraA Bosnyák tér felé közösségi funkciókat szolgáló központi térrel megnyíló épületegyüttes magában foglalja majd az önkormányzat ügyfélszolgálati hivatalait, a teljesen új formát nyerő Bosnyák téri piacot, továbbá helyet kap benne egy szórakoztató- és bevásárlóközpont, több irodaház és park, illetve egy 2000 férőhelyes mélygarázs.

Három külföldi – két angol és egy amerikai – építészirodát is megbízott a lengyel Echo Investment a Zugló új városközpontjára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoport végül a Laguarda.Low céget részesítette előnyben; a Chapman Taylor és a Benoy kevésbé nyerte el a döntéshozók tetszését.

 

A Laguarda.Low tanulmányából kiindulva a RAS Építészeti és Tervezőiroda készítette el a projekt kezdeti építészeti koncepcióját. Ennek alapján az Echo Investmenttel már számos projektben együttműködő lengyel Mofo építésziroda és egy, a közeljövőben kiválasztandó magyar tervezőcsoport készíti majd el a végleges terveket.

A beruházó tavaly nyáron nyerte meg a XIV. kerületi Önkormányzat pályázatát, melyet a Bosnyák téri templom mögött elhelyezkedő, a Csömöri út, a Rákospatak utca és a Mosztár utca által határolt terület hasznosítására írtak ki. A várhatóan jövőre induló és 2010-re megvalósuló projekt programja a Főváros, a XIV. kerületi Önkormányzat, a helyi civil szféra és a cég közötti egyeztetések során született meg. A Bosnyák tér felé közösségi funkciókat szolgáló központi térrel megnyíló épületegyüttes magában foglalja majd az önkormányzat ügyfélszolgálati hivatalait, a teljesen új formát nyerő Bosnyák téri piacot, továbbá helyet kap benne egy szórakoztató- és bevásárlóközpont, több irodaház és park, illetve egy 2000 férőhelyes mélygarázs.

 A tervek bemutatására szervezett szerdai sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester, Dr. Weinek Leonárd, Zugló polgármestere és Piotr Gromniak, az Echo Investment igazgatósági tagja egyaránt hangsúlyozta, hogy a projekt minden tekintetben illeszkedik majd a környező fejlesztésekhez, a 4-es metró Bosnyák téri megállójának építéséhez és a szomszédos telken, a Rákos-patak túloldalán létesítendő sportcentrumhoz. Piotr Gromniak rámutatott arra is, hogy nem céljuk a szabályozások által lehetővé tett maximális beépítés: a területen a 10%-os minimumnál jóval nagyobb felületen lesz parkosított övezet, illetve a beruházás keretében nem terveznek magasházakat. A piac kialakításának pontos koncepciója egyelőre további egyeztetéseket kíván, s az is kérdéses, hogy a területen lesznek-e lakóházak.

 

 

Az Echo Investment marketing-szakemberei – az ügy jelentőségét némileg túlértékelő, illetve a helytől meglehetősen idegen hangzásúnak tűnő – Mundo („Világ”) nevet adták az új városközpontnak, bár arra az újságírói észrevételre, hogy e szó használata a jelen helyzetben kissé furcsa, a válasz az volt, hogy a végleges elnevezést majd „megszavaztatják”.

szöveg: HP
tervek: Echo Invest

vélemény írásához jelentkezzen be »