építészet : környezet : innováció

Tárkányi Sándor

MÉSZ-MÉK Diplomadíj főiskolai fokozat 2004

A diplomavédésed óta eltelt időben merre dolgoztál? Milyen nagyobb projekteken? Milyen tapasztalatokat szereztél az egyes munkahelyeken?

A védés után egyből a jelenlegi építészirodába kerültem. Előtte az iskola mellett – néha helyett is – különböző győri építészirodákba dolgoztam be. Makettezés, szerkesztés és egy esetben tervezés volt a feladatom. Így sok építészt (Bodrossy Attila, Czigány Tamás, Páll Anikó, Sándor János, Katona István, Csillag Katalin, Gunther Zsolt) és irodát megismertem. Pozsgai Zoltánnal és Takács Attilával indultunk a Győri Fürdőközpont tervpályázaton, melyet megnyertünk. A sikernek nagyon örültünk. Jó volt belelátni a szakma hétköznapjaiba, átélni a pályázatok ünnepi, ötletekkel, kísérletezéssel, feszült várakozással teli izgalmát.

Most hol dolgozol? Milyen projekteken? Milyen beosztásban?

Győrben dolgozom, Bodrossy Attila irodájában, szerkesztőként, modellezőként. Legutóbb a Frigyes Laktanya felmérési terveit készítettem, most egy szegedi nyomdát modellezek.

Mennyi időt töltesz munkával átlagosan? Csak a munkahelyeden, vagy haza is viszed?

Napi 8-9 órát dolgozom a munkahelyemen.

Milyennek látod a szakma megítélését Magyarországon? Milyen a mindennapi szakmai gyakorlat az egyetemi elképzeléseidhez képest? Azon belül a fiatalok helyzete?

Az építész szakma presztízse javulóban van. Azt gondolom, hogy egy hosszabb folyamat, mire oda eljutunk, hogy az építésznek tekintélye van a politikus, a megrendelő, az átlagember előtt. Sok múlik rajtunk is. Az építész társadalom alapvetően befelé forduló, a kívülvalók nem igazán értik a nyelvünket. Fontos nyitni a társadalom felé. Ebből a szempontból sok pozitív változás történt az utóbbi években. Fontosak a nyilvános fórumok: Internet, média, kiállítások stb.

Mit tervezel a karriereddel kapcsolatban a jövőben? Még iskola, hobby, pályamódosítás?

Pécsre járok, az egyetemi kiegészítőre. Az építészet művészi oldala érdekel inkább, ezért választottam ezt a képzést. Szabadidőmben festészettel foglalkozom, hetente látogatom a Hit Gyülekezete istentiszteleteit.

Mivel foglalkozol az építészet / a munka mellett?

Újságíróként dolgozom egy helyi üzleti magazinnál. Építészeti cikkeket írok, népszerűsítve a minőségi, nívós építészetet. Kurátora vagyok a nagyjából évente megrendezett „Térjel” Fiatal Győri Építészek Kiállításának. Részt veszek az Önkormányzat Településrendezési Bizottságának és a Városi Tervtanács munkájában.

Család?

Két és fél éve házasodtam. Nagyon jó döntés volt, feleségem támogatása igazi kincs.

Hogy vagy?

Köszönöm, nagyon jól.

vélemény írásához jelentkezzen be »