építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Tájban úszó témapark a Sörgyár 1. telepére

Hét partner közös álma, hogy katonai és ipari területeket tegyenek élhető, a ma emberének hasznosítható és kedvelt városrészévé. A magyar csapat kulturális és szórakoztató központtá kívánja átalakítani a Kőbánya Városközpontot.
Hét partner közös álma, hogy katonai és ipari területeket tegyenek élhető, a ma emberének hasznosítható és kedvelt városrészévé. 2005-ben az EU INTERREG CADSES pályázatán a magyar tervvel közös csapat projektje nyert első helyen a 41 szerencsés között. (Itt teszem hozzá, hogy 238-an pályáztak.) Vélhetően hálás téma ez mindannyiunk számára, hiszen azokat a mára elfeledett, vagy méltatlan helyzetben használt területeket próbálják meg újrahasznosítani a projekt során, melyekben a tervezők, városfejlesztők a terület méreteit illetően is elrugaszkodhatnak fantáziájukkal.
 
Ferrara tartomány katonai barakkokat és cukorfinomító gyáregységet, Riminiben katonai területet egyetemi, illetve kollégiumi épületekké, a cseh partner 60 hektáros hadi. ipari területet alakít majd át bioépítészeti szempontok alapján. A kassaiak multimédiás tehnológiai parkban gondolkodnak, míg a magyar fél a budapesti X. kerület sörgyári területét fejlesztené tovább. A hat nagyszabású tervnek nyújt segítséget felmérések és háttértanulmányok készítésével a Friedrih-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg egyik intézete.
 
A budapesti helyszín mintegy 20 hektár rozsdaövezet, úgymond "kettő az egyben" projektnek bizonyult, hiszen a felszín feletti terület mellett nem feledkezhetünk meg a 20 km-es, eddig hasznosítatlan pincerendszerről sem. A tervek figyelembe veszik és igyekszenek részévé is válni a főváros középtávú városfejlesztési terveinek, az ipari műemlékek megtartásának igényével együtt. Fecske Károly, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint cél az is, hogy a fejlesztési munkákba bevonják a magánszférát is. Sokat segíthet a projektnek a nemzetközi dimenzió, a folyamatos európai közre- és együttműködés.

Sütő András Balázs prezentálja a magyar csapat terveit, jobbra Fecske Károly
a szlovák, német és olasz partnerek

 

A magyar csapat kulturális és szórakoztató központtá kívánja átalakítani a Kőbánya Városközpontot. Ahogy Sütő András Balázs, fejlesztési felelős elmondta a tájékoztatón számos építésziroda és egyéni ötletadó építészeti tervéből áll majd össze a projekt. A koncepciókban szerepel az athéni Akropoliszhoz hasonlatos terület kialakítása, 2500 lakás elhelyezése a kulturális központ körül, a védettség alatt álló zöld területek beillesztése egyéb tájépítészeti megoldások közé stb. A központ elsősorban a turisztikai és szórakoztatási igényeket célozza meg két szállodájával, dalszínházával, multifunkionális kiállítócsarnokával, a múltat megelevenítő sörmúzeummal és a barlangfürdővel.
 
Bár a teljes projekt megvalósítása 25 hónapra lett prognosztizálva, tehát 2008 júniusában pontot kellene tenni a  fejlesztések végére, mi addig is többször foglalkozunk majd a témával. Legközelebb november 30-án a Földalatti beszélgetések állomásán.

Abonyi Anita 

vélemény írásához jelentkezzen be »