építészet : környezet : innováció

Szövényi István kapta az MMA Építőművészeti-díját

Többek között a szövetszerkezetnek nevezett építési rendszer és módszer életben tartásáért és fejlesztésért kapta meg Szövényi István építész idén a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díját. A tagozati díjakat az MMA közgyűlésén adták át, ahol a jövő évi kulturális fejlesztésekről is szó esett. 

"Szövényi István négy évtizedes munkásságát arra áldozta, hogy a szövetszerkezetnek nevezett építési rendszert és építési módszert, Sámsondi Kiss Béla építész-konstruktőr találmányát – ami akár „hungaricum”-nak is nevezhető – életben tartotta és több élő szabadalommal fejlesztette. A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata nagyra becsüli és értékeli küldetéses munkásságát, melynek méltó elismeréseként adományozza részére a díjat." - hangzott el az építész méltatásában.


Szövényi István


A közgyűlésen Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a kulturális igazgatás és a Magyar Művészeti Akadémia közös célokkal végezte munkáját az elmúlt években és így lesz ez a jövőben is. Kiemelte: több kulturális célú fejlesztés mellett teljeskörűen megújul az Operaház és a Budai Vigadó, valamint jelentős fejlesztésen esik át az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum is. A vidéki színházak fejlesztésére, épületeinek rendbehozatalára szintén nagy összegeket szán a Kormány a közeljövőben. Köszöntőjében az államtitkár kitért az emlékezetpolitikára és a kitüntetéspolitikára is. Kitért arra is: az Építészeti Múzeum gyűjteményes anyagának gondozása 2017. január 1-jével az MMA feladatkörébe kerül át.

A közgyűlésen Marosi Miklós építőművész, az MMA rendes tagja bemutatta a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyházának és próbacentrumának tervét, majd átadták a 2016. évi tagozati díjakat.

A díjazottak:

  • Alföldyné Dobozi Eszter költő - Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díja
  • Bántainé Sípos Éva zenetanár - a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díja
  • Bárd Johanna grafikusművész – a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díja
  • Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus – Dr. Erdélyi Zsuzsanna-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díja
  • Gyöngyössy Katalin színművész – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díja
  • Kelemen Károly festőművész, szobrászművész – a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díja
  • Kilián István irodalomtörténész – Cs. Szabó László-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díja
  • Szilágyi Lenke fotóművész – Szőts István-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díja 
  • Szövényi István építész – a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díja 

A Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait évente egy alkalommal adja át a köztestület, tagozatonként egy-egy személynek. A díjat a tagozatok ítélik oda, az elismerés 1 millió forinttal jár.

A közgyűlést lezárva tájékoztató hangzott el a Magyar Művészeti Akadémia 2017. évi művészeti, szakmai programtervéről. Fekete György, az MMA elnöke örömét fejezte ki, hogy hamarosan átadják a budai Hild-villát, ami a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének leendő otthona lesz.

forrás: MMA

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »