építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Szomszédolás – Zerozero, Szlovákia

A fiatal szlovák építészekből álló Zerozero irodát 2002-ben Eperjesen alapították meg. Lendületüknek, frissességüknek köszönhetően előbb az Eperjes egyik lakótelepének revitalizációjára kiírt pályázatot nyerték meg, később Kassán is dolgoztak. A 2010-es EUROPAN pályázat ajkai helyszínén szintén az első díjat vitték el, és a 2013-as Kassa, Európa Kulturális Fővárosa pályázatán is győztek. Most két, általuk tervezett családi házat mutat be Gaschler-Gyeviki Nóra.

Dom B
Az épület egy Pozsonyhoz közeli faluban, új családi házas városi szövetben található. Közvetlen környezete nem jelent vonzó látványosságot, illetve a szomszédos épületek minősége és megjelenése is meglehetősen eltér a szóban forgó háztól. Az 1200 m2-es telekméret lehetővé teszi egy egyszintes épület kialakítását, amihez nagyvonalú, független kert csatlakozik medencével, játszótérrel.

 

 
Bejárat éjszaka, építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
Kellemesen zárt udvar, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
Kert éjszaka, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
A nappali a galériáról nézve, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
Nappali, konyha egy térben, szintkülönbséggel tagolva, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
 

 

A két különálló szárnyra bontott családi ház funkcionális programja négy állandó lakó igényeit elégíti ki, emellett egy független apartmant is biztosít a vendégek számára. A nappali zóna egy nagy térből áll, amit szintkülönbségek tagolnak. A bejárati előtér után a konyhába és étkezőbe jutunk. A nappali két emelet belmagasságú, a galérián dolgozó-stúdió tér található. Az egész nappali terét a bevilágító sávon érkező délutáni fény teszi világossá. A háló-zóna lineáris szervezésű, két gyerekhálóból és egy szülői hálószobából áll. Minden egységnek közvetlen kapcsolata van a terasszal és az udvarral.

 

 
Ház a medencével, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko
A nappali megemelt teteje, Dom B. Építészet: zerozero, fotó: Pato Safko

 

A faburkolatú terasz jelöli ki a belső udvart. A magánterületet, a privát teret egy perforált betonfal választja el az utcától. A lyuggatott architektúra teszi lehetővé, hogy a keleti reggeli fény a falon áthatolva hangulatos, bensőséges légkört teremtsen.

Dom N
Az Eperjes közelében található földszintes családi házat a körbeölelt, zárt udvar egészíti ki. A lakótér lineáris elrendezése és a hozzá kapcsolt garázs együttese egy délnyugati fekvésű privát kertet alakít ki. A közösségi zóna a konyha, étkező, nappali és dolgozó sorolásából áll össze, melyek mindegyike a faburkolatú teraszra és a kertre néz. Mindkét fürdő az alaprajzi elrendezés belsejében található. A nagyobb fürdő az áttetsző üvegfalon keresztül kap megvilágítást. Az északi közlekedő folyosót gardrób és tárolók egészítik ki.

 

Az udvar, építészet és fotó: zerozero
A faburkolatú terasz végighúzódik a ház előtt, Dom N. Építészet és fotó: zerozero
A fürdő áttetsző üvegfalán süt be a nap, Dom N. Építészet és fotó: zerozero
Bejárat, építészet és fotó: zerozero
Nappali - konyha, Dom N. Építészet és fotó: zerozero
 

 

A fő nappali területet nagyobb belmagasság és nyugati bevilágítók hangsúlyozzák, és ez egyben jellegzetes szimbólumává is válik az épületnek. A belső tereket fa és epoxigyanta padlóval, tiszta fehér felületekkel és hangsúlyként szolgáló színes bútorokkal tervezték meg. A külső homlokzatot deszkaburkolat rendszer borítja.

fordítás: Gaschler-Gyeviki Nóra


Dom B, Dom N

Martin Jančok
Irakli Eristavi
vezető tervezők: Irakli Eristavi, Martin Jančok
építész munkatársak: Pavol Šilla, Silvia Miklušova
generáltervező: zerozero

tervezés éve: 2005 (Dom B) / 2007 (Dom N)
kivitelezés éve: 2008 (Dom B) / 2009 (Dom N)
bruttó szintterület: 325 m2 (Dom B) / 170 m2 (Dom N)

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »