építészet : környezet : innováció

Szombathely, Szent Márton út, 15 szociális lakás

építész tervező: Szabó Gábor (ARCHIGRAF Bt)

Pár szó a Szombathely, Szent Márton úti 15 db szociális lakásról 

Szombathely Polgármesteri Hivatala 2001 novemberében adott megbízást a Szent Márton út 67-69 sz. telkekre, amely a régebbi két telek összevonásából keletkezett. Az akkori - lakásügyekkel foglalkozó - szociális bizottság, valamint a polgármesteri hivatal illetékes dolgozói kifejezetten szociális lakások létrehozására alakították ki a tervezési programot.



 

Az önkormányzat a beruházáshoz 30% önerő mellé az államilag támogatott önkormányzati bérlakások megvalósításához 70% pályázati pénzt nyert. A szerződések értelmében kizárólag jogosultak jutottak itt lakáshoz, köztük alacsony anyagi lehetőségekkel bíró családok is. A lakásokat kötelező jelleggel húsz éven át mint szociális lakásokat kell fenntartani.

A háznak egy kapuszínen történő megközelítést adtunk, de két lépcsőházat tettünk be, mert így lehetett a függőfolyosót elkerülni. A kapuszínbe érkezve már szinte otthon van a lakó. A földszinten eladható-kiadható irodákat és üzleteket kértek, amelyek gyorsan gazdára is találtak, enyhítve így is a beruházás anyagi terheit.

A lakók az udvarra is be tudnak hajtani a gépkocsival, de a ház előtt az utcán szinte saját parkolójuk van. A tapasztalat szerint a vendég-gépkocsik is kapnak mindig helyet. A kazánházat a tetőtérben helyeztük el, ahol egy felügyeletet nem igénylő rendszer látja el az egész házat fűtéssel és meleg vízzel.

A tetőfedés hódfarkú cserépfedés, a homlokzatvakolat simított knauf hőszigetelő vakolat, amelyet a látható színre festettünk, némi kis játékkal.

A tervezésben nem nagy trükkök vonultak fel, de komolyan vettük a rendezési terv által előírt, és a régi beépítésre utaló enyhe törést, és éppen ezt használtuk ki. A törés csak az egyik oldalon ad valóban ferde hosszfalat, a többi és legtöbb részen inkább lépcsőztünk a beépítéssel. Így lehetett szinte minden födémet gyári elemekkel derékszög rendszerben készíteni. Az ebből adódó lefedési cikkcakkot viszont egy nagyvonalúbban kinyújtott tetőeresz alá rendeltük. Ezzel egy egészen egyszerű tetőfelépítmény fedi le a tetőteret.

A valamikori telkek találkozási éleinél, a kapuzat felett ugrattuk ki a homlokzatból a nem szimmetrikus középrizalitot, amit egy sarokrizalitra emlékeztető hasonló kibillenés ellensúlyoz a keleti végen. Ez utóbbi egy kissé negatívba megy át a homlokzat síkjában. A középrizalitra, a városban oly sokszor előforduló hasonló elemre emlékeztetve egy mai ízű sapkát raktunk.

Az eresz alatti madártanyázást a jól látható perforált lemezzel akadályozzuk, ami egy igazi párkány ívében inkább erős építészeti elem, mint kényszerből alkalmazott háló.

A vízszintesen könnyen mozgatható félig zsaluval a homlokzat egyszerű megjelenését akartuk megeleveníteni. Ez a szokásos szerves rendetlenséget adja a homlokzatnak.

A tetőtéri fekvő ablakokat „boltívesre” vettük, de úgy, mintha a fekvésből éppen felkelnének az ívrészek, mint akik kíváncsian lenéznek az utcára.

Szabó Gábor építésztervező
ARCHIGRAF BT Szombathely

vélemény írásához jelentkezzen be »