építészet : környezet : innováció

„Szolgáltatásmegrendelés” a Budai Várban

Eltér István levele a Budai Várral kapcsolatban kiírt közbeszerzési pályázatok részleteiről, a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésében január 4-én tartott vitadélutánhoz kapcsolódóan.

2011. január 4-én mutatta be a MUT a Budai Várnegyed és Várlejtők Fejlesztési Koncepcióvázlatát. A zsúfolásig megtelt előadóterem jelezte a rendkívüli téma iránti felfokozott érdeklődést. A tervismertetőktől megismerhettük a jelenleg is folyó tervezés metodikáját és további számos érdekes hozzászólás, valamint kérdés-válasz hangzott el.

A szakmai bemutató igen hasznos volt. Megtudhattuk többek között, hogy két közbeszerzési pályázat van meghirdetve, ami kétfordulós, nyilvános. Bárki indulhat, akinek az elmúlt három évben 400.000.000 forint nettó árbevétele volt (ebből 300 millió közbeszerzésből), leteszi a 1.500.000 forint bánatpénzt és az 5 % (MÉK díjszabás szerinti) 25.000.000 forint kauciót. Tervezési biztosítást csak 5.000.000 forintig kell megkötni. A részvétel egyéb feltételei a kiírásban olvashatók.

Az elbírálás szempontjai szerint túl sok ismeret, tudás és tehetség nem szükséges az induláshoz, mert az értékelésnél ez csupán 35%-os súllyal szerepel. Annál fontosabb viszont az olcsó tervezési díj és a vállalt gyors határidő (65%-os súlyarány). Az se bánkódjon, aki indul és nem nyer, mert annak kötelező eladni teljes szellemi termékét a kiírónak 1,5 millió forintért, méghozzá korlátlan szabad felhasználással.

Hajrá! Most megmutathatja mindenki – U 40-es és O 40-es egyaránt – hogy mit tud. El tud-e jutni azokba a szellemi magasságokba, mint eleink tudtak és alkottak a várnegyedben a második világháborút követően, mint például Jánossy György, Farkasdy Zoltán, Pintér Béla, Reimholz Péter és még sokan mások. A ma élőket nem említem, nehogy kimaradjon valaki, pedig ők is sok szépet alkottak.

A közbeszerzési pályázatok (szolgáltatásmegrendelések) a szakmai honlapokon nem láthatók, de itt megtekinthetők az alábbi címeken:

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:411598-2011:TEXT:HU:HTML&src=0

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:411597-2011:TEXT:HU:HTML&src=0

Igyekezni kell, a beadási határidő nem túl távoli!

Eltér István
építész

vélemény írásához jelentkezzen be »