építészet : környezet : innováció

Szlovén építészet (IV.): Pragmatikus regeneráció 2.







Négy részben mutatjuk be az utóbbi évek kiemelkedő szlovén építészeti műveit. A válogatás a Trajekt építészeti magazin segítségével jött létre.

 

Nataša Pavlin, Aleksander Ostan: Lavrica apartmantömb, 2003

Az épület a ljubljanai Barje lápos területének szélén, egy út és a vasút között helyezkedik el. A földszinten üzleti terek vannak, a két emeleten tizenkét apartman. A kompozíció két párhuzamos tömbből áll, melyek a csendes délnyugati oldalon nyitott udvart határolnak, az utcai oldalon pedig egy másik épületrész óv a zajos forgalomtól. A teraszokról szép kilátás nyílik a Barjéra és Ljuljana sziluettjére az Alpokkal, míg a lakások a legszebb látványokat próbálják megnyitni és bekeretezni. A nagyméretű struktúrát a nagy ablakok és az apartmanok színes palettái finomítják. Az épület építészeti nyelve, a meglehetősen heterogén morfológiai és tipologikus kontextusban a világos helyi lápi házak és a modern, dinamikus városbejárat közötti kettősséget hidalja át.

 

 

 

Mojca Lenart, Sandi Pirš: NM Ház, Sv.Rok, Novo mesto, 2001-2004

A félig befejezett erdőszéli házat egy fiatal pár építtette át saját ízlése szerint: a vertikális helyett új horizontális öltözéket kapott ez a lebegő monolit urbánus doboz. A "Loos" homlokzat a várossal flörtöl, míg a fából készült burkolat a közeli erdőre reflektál. Az északnyugati sarkot könnyű, nyitott "találkozóhellyel" erősítették meg - ez a város szeme. A hideg oldal téglaátriuma mediterrán érzetet kelt. A ház szabad enteriőrjét hosszú látványok szabadítják fel. A ház ortogonális-kubus imázsa véget vet a múlt század végi konténer-építészetnek, és új, dinamikus mintát kezdeményez a 21. század elején.

 
 

 

Nataša Pavlin, Aleksander Ostan: Külvárosi ház, Ljubljana, 2003

A ház a hetvenes évekbeli ljubljanai külvárosi sorházak egyikének felújítása. A ház elhasználódott, diszfunkcionális és zárt objektum volt, amit strukturálisan minden irányba meg kellett nyitni: a külső és a belső között (a hátsó kert szinte teljesen elszigetelt volt), a földszinti napi tevékenységek számára új funkcionális sémát teremtve, de az első emelet privát tereiben is (a tetőből kiemelkedő wellness térrel). A házból nagyméretű, gördülő üvegajtókon lehet kijutni; a kilátást a látványra koncentráló fakeretes ablakokon biztosítják. A házat az anyaghasználatban, de energetikai és ökológiai szempontól is rendbehozták: új tetőborítással, fenntartható szigeteléssel és az újonnan tervezett homlokzati borítással, amely részben a már meglévő téglafalakat, fehér stukkót és faborítást hasznosított.

 

 
 

 

Aleksandra Dolenec Gojević, Gregor Gojević (Dolenec in Gojević Építésziroda): Ljubno ob Savinji, általános iskola bővítése, 2000-2003

Az általános iskola Ljubno központjában, a város történeti centrumának közelében található. Az iskola bővítést igényelt, hogy több osztályt, egy nagyobb tornatermet és egy óvodát fogadhasson be. Az új épületrész a régi keleti oldalára került, új szabadtéri tereket nyitott meg, és a remek hegyvidéki tájra biztosít kilátást. Az épület egységes betontömb, a teteje fából van. A külső falakat fehér gipsz borítja. A homlokzat alacsonyabb részét kő borítja. A belső tér neutrális: kő- és fapadlózat, fehér falak és mennyezet valamint fából készült részletek alkotják.

 

  

vélemény írásához jelentkezzen be »