építészet : környezet : innováció

Szlovén építészet (III.): Pragmatikus regeneráció 1.





Négy részben mutatjuk be az utóbbi évek kiemelkedő szlovén építészeti műveit. A válogatás a Trajekt építészeti magazin segítségével jött létre.

 

Sasa Buncic, Matevz Celik: Lakótömb, Lesce, 2002
Az épület egy apartmanházsor végén helyezkedik el. Dimenziójában és tetőzetében az előírt, és a többi házra jellemző tulajdonságokat ismétli, de északnyugati sarkán, egy másik utcával párhuzamosan kifordították, ahol egy részlegesen működő gyárépület áll. A kompozíció három részből tevődik össze: az első betonból készült, a második üvegből, a harmadik képezi a fő lakórészt. Az üvegezett tömeg lépcsőházaknak és privát loggiáknak ad teret. Az üvegborításnak köszönhetően az apartmanok jól megvilágítottak. A kertre néző ablakokat fából készült, eltolható nap- és szélvédők takarják, melyek beengedhetik a fényt, de a privátszféra nyugalmát is óvhatják. A lakók a szél- és napvédők nyitásával vagy zárásával változtathatják a ház megjelenését.

 

 

 
Špela Kuhar, Robert Potokar, Blaž Budja: Cinema Kinodvor, Ljubljana, 2003
Az első, csak filmvetítésre szolgáló mozit 1925-ben építették. Ma ez Ljubljana egyetlen művészmozija. Felújítása során a tervezők a mozival kapcsolatos kortárs elvárásokat a meglévő hely adottságaival, ridegségével egyeztették. A teremben pódiumot és fekete akusztikus falat szereltek fel. A moziterem vörös színű, ami egyúttal az új Kinodvor megkülönböztető jele is. Az előcsarnok többfunkciós lett, világos beige színű, a berendezés részben szintén vörös színű.
 
 
 

 
Špela Kuhar, Robert Potokar, Blaž Budja: Temetőkápolna, Kotlje na Koroškem, 2001-2002
A temetőkápolna a ciprusfák által szegélyezett fasor tengelyében helyezkedik el, a Kotuljka forrás menti temetőkomplexum legnyugatibb részén. Az együttest a Szt. Margit templom és a régi temetőt körülvevő fal uralja. A kápolna kompozícióját két elem alkotja: az első maga a kápolna a kiegészítő létesítményekkel, a másik egy fedett oszlopcsarnok. A kápolnának két, mozgatható válaszfallal elkülöníthető része van. Az elhunyt egy üveg válaszfal mögött fekszik. A fedett oszlopcsarnokot szintén a temetési ceremónia rituális részeként használják.
 
 
 

 

Lena Krušec, Tomaž Krušec: "GLAZIJA" iroda- és lakóház, Celje, 2002-2004
Tervezőtársak: Marko Apollonio és Nina Crljenko

Az épület a Celje városközpontjában lévő autóparkoló mellett található. A lakás- és irodafunkciókat tömörítő épület egyik része üvegszerkezetű, ebben vannak a folyosók, lépcsőházak és liftek. Az üvegstruktúra megóvja a lakórészt a zajártalmaktól és a szennyezett levegőtől. Az apartmanok rugalmasan megtervezettek, a lakók tetszés szerint szervezhetik belsejét. Az épület homlokzata és a balkonok elhelyezése az aktuális piaci követelményeket és a lakók társadalmi összetételét tükrözik. Az irodai rész déli orientációjú, ahol a városba vezető főútvonal is fut. A zajtól és a napsütéstől a mozgatható szél- és napvédők óvnak.

 

 
  

vélemény írásához jelentkezzen be »