építészet : környezet : innováció

Sziklák alatti ház Norvégiában

A vízparti szikláktól védve és azokat a ház szerkezetébe is belevonva épült kisméretű családi nyaraló Norvégiában. A Cabin Knapphullet csendesen megbújik környezetében, amelyben igyekszik minél kisebb lábnyomot hagyni. A Lung Hagem tervezte nyaralót Bán Dávid mutatja be.

Számos családi ház és nagy volumenű beruházás után egy pöttöm nyaralót rejtett el az oslói Lund Hagem tervezőiroda a Sandefjord sziklák közé. A "gomblyuk" névre keresztelt 30 nm-es családi nyaraló Norvégia dél-keleti részének egyik partszakaszán található. A Cabin Knapphullet a sziklák és a dús növényzet közé bújik, átláthatóságával és a környezetébe simuló szín- és formavilágával rejtve marad a szemlélők elől. A nyaraló betonból készített, megtört tetősíkja egyik végével rátámaszkodik a szomszédos sziklákra, ezzel nyújtva védelmet a háznak, a tető alá belógatott hatalmas üvegfelületek pedig megnyitják az épületet. A szikla fontos szerepet játszik az egyébként betonból, fából és üvegből készült házikó szerkezetében. A teljes üvegfelületű falakat a szélsőséges időjárási viszonyoktól jól védik a környező sziklák és a masszív betontető, amelyen egyfajta lépcsősor is található.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A tervezésnél az építészek kérdése az volt, hogy miként lehet az időjárásnak erőteljesen kitett vidéken egy olyan épületet emelni, amely a természet adott, helyi elemeit és a vegetációt használja fel a védettséghez. A ház betontetejének egyik vége belefut a határoló sziklába, míg a másik oldalon, egy törés után ereszkedik és kapcsolódik a talajba. Az így képzett erővonal miatt az oldalfalaknak nem kell tartószerkezetként viselkedniük, ezért ott teljes szabadsággal képezhették ki az üvegfelületeket. A színével, anyagának textúrájával a környezetébe illő tető oldalsíkján kialakított rámpán könnyen felsétálhatunk a ház tetejére, amely egyben teraszként is szolgál, és ahonnan elénk tárul a fjord víztükre.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A kisméretű, de teljesen átlátható, alapvetően egyterű házban egy közös étkező és nappali helyiség helyezkedik el, mellette fürdőszoba, a tölgyből készített hálószoba pedig a tetőről belógó acélrudakon, galériaként nyugszik. Az épületbe konyhát ugyan nem terveztek, de a ház mögötti védett zugban szabadtéri tűzrakó helyet alakítottak ki, szintén nyersen meghagyott acéllapokból. Kisebb főzésre a házon belül is nyílik lehetőség egy, a belógatott galéria hálótér alól előhúzható, kerekeken guruló mobil konyhapult segítségével.

A belső tér melegségét a betontető aljának fadeszkázott burkolata erősíti, magát a tényleges meleget egy hagyományos vaskályha biztosítja. A ház sziklafal felőli részébe, tejüveg felületekkel és faparavánnal elválasztva helyezték el a fürdőszobát. Több irányba is a teljes üvegfalak biztosítanak maximális átláthatóságot, ám a fjord panorámáját a tetőről kell élvezni. Mivel a ház egy rejtett kis katlanban van, az üvegfalak a burjánzó vegetáció síkjába kerültek. A tervezők szerint úgy sikerült megépíteni a nyaralót, hogy ahhoz a környezetben semmilyen komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A ház lakóterének lépcsőzetes kialakítása – amely a minimális pinceszintről indul, a nappali és a fürdő „földszintjén” halad keresztül, a feléjük oldalról belógatott, meghitt teret biztosító hálófülkéig – segített abban, hogy a ház ökológiai lábnyoma lehetőség szerint a legkisebb legyen.

Bán Dávid

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »