építészet : környezet : innováció

Szegedi friss

Szegeden az EDF DÉMÁSZ Galériájában „Szegedi friss” címmel nemrég nyílt meg a Csongrád Megyei Építész Kamara tagjainak kiállítása, melyen 22 alkotó mutatta be legújabb munkáit. A tárlatot Palánkai Tibor Ybl-díjas építész nyitotta meg.

Részlet a megnyitó beszédből

„Szeretném örömöm kifejezni, hogy kamaránk vezetősége sok-sok év kihagyás után megteremtette ezen kiállítás létrejöttének lehetőségét Szegedi Friss címmel és egyben jelzem, hogy a jövőben július elsejével minden évben meg szeretnénk ezt tenni.

Örvendetes a kiállítás létrejötte, hiszen az építészeti környezet minősége mindannyiunk számára nagyon fontos. Kutatások szerint az építészeti alkotások közvetlenül és folytonosan hatnak ránk. Nemcsak kedélyállapotunkra, hanem tartósan életvitelünkre is. Ráadásul az építés, az építészet jelentős változásokon megy át. Egyre többen élünk városokban, egyre szűkebb az életterünk. Ez különös felelősséget ró az építészekre, de mindannyiunkra, akik közreműködünk a környezetformálásban, -alakításban. A mai kiállítás képet ad arról, hogy hol tart ma a megyei építészet, és valamiféleképp érzékelteti, hogyan tovább, hogyan tudunk válaszolni a mai kihívásokra.

Továbbá azért is örvendetes ezen rendezvény, mert él a lehetőséggel, miszerint - hál' istennek - szemléletet váltott az építészetért felelős miniszterelnökség az építészet ügyével kapcsolatban. Kifejezetten támogatja az építészeti szakmai tevékenységet, elősegíti alkotó kreativitásunk érvényesülését a köz érdekében. Ezzel a szemléletváltással kapuk nyílhatnak meg az építészek előtt, hogy betölthessék alapvető szerepüket a környezetformálásban. A lehetőséggel élnünk kell. [...]

Nem utolsó sorban azért is örülök a Szegedi Friss kiállításnak, mert valamiféleképp összehoz két oldalt. Egyrészt bemutatja a beruházási, építési szándékot, tendenciákat, másrészt betekintést nyújt az építészek lelkivilágába, legbelsőbb énjébe, hiszen minden építész a neki fontos házát mutatja itt be. Így a kiállítás segíti a megbízók és a tervezők párbeszédét.”

Palánkai Tibor

 

A kiállításon résztvevő építészek:

Csontos Attila, Fontos Rómeó, Hajós Tibor, Koczor György, Kovács László, Nagy Imre, Novák Péter, Palánkai Tibor, Priskin Zoltán, Rantal János, Sebestyén Tibor, Simó Anna, Sípos György, Schulcz Péter, Szögi Tamás, Talmácsi István, Török Csongor, Varga László, Varsányi András, Várkonyi Gábor, Vesmás Péter, V. Zákányi Ildikó.

vélemény írásához jelentkezzen be »