építészet : környezet : innováció

Szeged 6. Tanposta és Oktatási Központ

Felelős tervező: Balogh László (Balogh és Széll Építész Műterem Kft.)

Felelős tervező: Balogh László (Balogh és Széll Építész Műterem Kft.)
Építész munkatársak: Fejes László, Juhász Zsolt, Pál János, Széll Attila
Statikus tervező: Kocsis György
Elektromos tervező: Papp Antal
Épületgépész tervezők: Csapó Péter, Lehoczki Béla
Közmű- és úttervező: Fodor Ildikó
Kerttervező: Rácz Mária
Kivitelező: Ferroép Rt.
Beruházó: Magyar Posta Zrt.



Előzmények:

Az érintett építési telek a rajta lévő panelos óvodával a Magyar Posta Zrt. tulajdonában van. Az építtető új postaépületet, tanpostát szeretett volna építeni egy oktatási központtal összekapcsolva, mivel a város északkeleti, lakótelepi sűrűn lakott területén nem volt posta. A postaberuházás célja az oktatási kurzusokhoz kapcsolódó szakoktatási feladatok és lakossági szolgáltatások ellátása volt.

Erre a 2002. év őszén nyílt és titkos tervpályázatot írtak ki, amelyet sikerült megnyernünk. Ebben az óvoda épülete is felhasználásra került volna az új postaépülettel összekapcsolva. Itt lettek volna az oktatási központ helyiségei, a tantermek és a kollégiumi szobák elhelyezve. Ezek után azonban gazdasági okok miatt a fejlesztési, valamint a tervezési program jelentősen módosult, csökkent.

Az új koncepció szerint már csak a tanposta megépítése volt a feladat, amely magában foglalta egy kisebb oktatási központ helyiségeit is. Ezek a funkciók egy teljesen új épületben, különállóan kerültek elhelyezésre. Az elképzelések előzetesen egyeztetésre kerültek Novák István DLA akkori városi főépítésszel, valamint a tűzoltósággal is.

Ezek alapján az új épület szabadonállóan került elhelyezésre a megfelelő védőtávolságok betartása mellett. Ezek figyelembe vételével az építési telek megosztásra került. Az így létrejövő külön telken lévő óvoda raktárépületként került hasznosításra.

A város részletes rendezési terve szerint az új megosztott telket 40%-os legnagyobb beépítettséggel és 45%-os zöldterületi mutatóval kellett beépíteni. Az építménymagasság maximálisan a telken meglévő legnagyobb építménymagasságával megegyező, minimálisan annál 3.0 m-rel kisebb lehetett.

A Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzata, 38. § (2) bekezdése lehetőséget ad kialakult állapot esetén az építmények közötti legkisebb távolságot akár 4.0 m-ig csökkenteni I-III. tűzállósági fokozatú, D-E tűzveszélyességi osztályba sorolt építmények egymással szemben fekvő nyílásos homlokzatai között, ha az építmények egymást átfedő, szemben fekvő homlokzatainak magassága 5.0 m-nél nem nagyobb és a nyílások legalább az egyik homlokzaton az OTÉK 37. § (4) bekezdése szerinti méreteknél nem nagyobbak.

Ezen előírások és az előzetes egyeztetések alapján alakult ki, hogy az új épületet a meglévő óvodától 7.0 m-re, a jobb oldali telekhatártól pedig 4.50 m-re kellett „cipőkanál módszerrel” elhelyezni egy kis előkert és egy kisebb tér kialakulásával. Az épület tetőtér-beépítéses kialakítása is a jobboldali, azóta sajnos romokban heverő műemlék napsugaras ház tömegéhez és az előírásokhoz igazodva alakult ki.




Funkcionális kialakítás:

A Szeged 6 Tanposta és Oktatási központ funkcionálisan három fő részre bontható, a postára, a vendégszobákra és az oktatási részre. Mindhárom egység külön bejáratokkal rendelkezik.

A Tanposta egy személybejárattal és egy gazdasági bejárattal rendelkezik. Az ügyfelek a Csaba utca felől érkeznek. A főbejárat akadálymentes kialakítású, rámpával ellátott. A szélfogóból nyílik az ügyféltér, valamint az ügyfelek által is elérhető postavezetői iroda. Az ügyféltérben történik a levelek, csomagok feladása, a postafiókok kezelése, kisebb pénzügyi lakossági szerződések megkötése, s a postához tartozó egyéb tevékenységek végzése.

A posta összes többi helyisége egy zárt technológiai rendszerhez tartozik, ide csak a dolgozók, oktatók és a tanulók léphetnek be. A dolgozók a jobb oldali gazdasági bejáraton keresztül közelíthetik meg az épületet. Nekik az udvar felől külön bejárat készül. A gépjármű forgalom is ugyanitt oldható meg. Az udvar szilárd burkolattal rendelkezik, a megfelelő számú parkolóhely kialakítása is itt történik. A küldemények ki- és berakodása fedett helyen megoldható. A diákok csak az oktatási központ felől érhetik el a posta belső helyiségeit.

A dolgozók egy előtéren keresztül közelíthetik meg az épületet, amely egy középfolyosóra nyílik. Innen érhetők el a postatechnológiához tartozó egyéb helyiségek. Ennek végéből nyílik a felvételi tér, ahol a dolgozók, oktatók és tanulók végzik az ügyfelek kiszolgálását. A felvételi térből közvetlenül elérhető a postavezetői iroda. A középfolyosóból nyílik az oktatási központ lépcsőháza, az irattár, az egymásba nyíló letéti és felvételi csomagraktárak, az elektromos helyiség, a rovatolás (küldemények osztályozása - oktatás) és a kézbesítőterem. A közlekedő végében még található egy teakonyha, egy öltöző a dolgozók részére, a maximális 20 fő létszámra különnemű vizesblokkok és a takarítószer-tároló a vízvételi lehetőséggel együtt.

Az épület végében teljesen külön bejárattal, az utcai főbejárat az oktatási központtal azonos, három darab vendégszoba került elhelyezésre a hozzá tartozó előtérrel és fürdővel, valamint egy kisebb közös teakonyhával a vidéki diákok, valamint a vendégoktatók számára. Itt egyszerre összesen 8 fő tartózkodhat. A helyiségek egy közös közlekedőből nyílnak, amely egy szélfogón keresztül érhető el. Ezen épületrész teljes elkülönítése, leválasztása a szigorú postatechnológiából, a nem keveredhető különböző funkciókból adódott.

Az oktatási központ szintén az ügyfélparkoló felőli főbejáraton keresztül közelíthető meg. A lépcsőház közvetlenül a tetőtérbe vezet. A posta területére csak csak a gyakorlati oktatás idején lehet bejutni. A tetőtérben két nagy tanterem és két kisebb számítástechnikai oktatóterem található. Ezek a helyiségek a központi közlekedőből és a zsibongóból érhetőek el.

Az oktatás kiszolgálására három darab iroda is létesült egy irattárral, valamint egy teakonyha, egy kisebb öltöző előtérrel együtt. Ezen a szinten maximálisan száz fő tartózkodhat egyszerre, ezek nemenkénti eloszlása általában 60 nő és 40 férfi. A különnemű vizesblokkok ezek alapján kerültek kialakításra. A különböző bútorok és taneszközök tárolására még két kisebb raktárhelyiség is létesült. A tetőtérben található a gépészeti helyiség is. Itt kerültek elhelyezésre az épület fűtését, hűtését, szellőzését és melegvíz-ellátását biztosító gépészeti berendezések.

Az egész telek parkosításra került. Az előírt gépjármű-várakozóhelyek kialakítása a telken belül lett megoldva. A postára érkező ügyfelek részére az utca felől a saját telken belül egy kisebb dísztér létesült a parkolókkal együtt, a többi kialakítása pedig a belső gazdasági udvaron lett megoldva. A belső gazdasági bejárat mellett fedett-nyitott helyen kerékpártároló is található.



 
Műszaki adatok:

- telekterület:2483.00 m2
- bruttó beépített alapterület:553.93 m2
- nettó beépített alapterület:727.40 m2
- beépítési %:22.30 %

A Szeged 6 Tanposta most már másfél éve működik, a helyi lakosok megszerették a tágas, komfortos, egyetlen hívószám kijelzéses, könnyű parkolási lehetőséggel kecsegtető, nem belvárosban lévő, graffititől megkímélt, de a hivatalos feliratoktól már „megszabadított” hivatalt.

Balogh László
építész


vélemény írásához jelentkezzen be »