építészet : környezet : innováció

Szálloda a Miskolctapolcai Barlangfürdőhöz

"A terv központi motívuma egy kígyózó szalagszerű forma. Geometriába foglalt természet, építmény, de nem épület. A tervezett szalag szűkűlő-emelkedő térfalai közé visszahúzott bejárati főhomlokzat portikuszként barlangbejáratot formál."
A megvételben részesített
15. sz. pályamű szerzője az Archikon Kft., tervező: Nagy Csaba; munkatársak: Benedek Botond, Horváth Gallai Bea, Mészáros Eszter, Niszler Kata, T. Major Krisztina

Megvételben részesített 15. sz. pályamű
Archikon Kft.
tervező: Nagy Csaba
munkatársak: Benedek Botond, Horváth Gallai Bea, Mészáros Eszter, Niszler Kata, T. Major Krisztina

 

Miskolctapolca Barlangfürdő - Archikon Kft.
Miskolctapolca Barlangfürdő - Archikon Kft.
Miskolctapolca Barlangfürdő - Archikon Kft.
Miskolctapolca Barlangfürdő - Archikon Kft.
 

 


Részletes bírálat

A pályamunka egy alapos elemző munka alapján készült nagyvonalú és helyes koncepció a tervezési terület és környezete,- tájépítészeti - újragondolásához.

Sajnálatos, hogy míg a műleírás majd minden részletre kiterjedően és helyesen fogalmazza meg a feladatokat, és a „Völgyszalag” magyarázó ábrái egy új táji – építészeti minőség ígéretét sejtetik addig a rajzi munkarész és tervlapokon ábrázolt megoldások már messze elmaradnak a gondolatiság mélységétől.

Különösen „kilóg” ebből az ígéretes koncepcióból a tervezett szálloda trendi megfogalmazása.

Érdekes felvetés, mégis vitatható gondolat a vízfelületek átszervezésével kibővített fürdőterület. Ezzel ma Tapolca alapértékének számító táji elemek (csónakázó-tó, ősfás liget) sérülhetnek.

Az alapgondolatok egy értékes terv lehetőségét vetítették előre.

A kérdések egyedi, tájépítészeti megközelítésmódja miatt, a bíráló bizottság a 15. sz. pályaművet 500.000,- Ft megvételben részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »