építészet : környezet : innováció

Szálloda a kőfejtőben - Songcsiang, Kína

A Sanghajhoz közeli Songcsiang város Shesan-hegységbeli részén felépülő ötcsillagos szálloda ökológiailag fenntartható lesz, zöldtetővel. A természetes megvilágítású belső átrium a meglévő, vízesésekkel és gazdag vegetációval rendelkező sziklaoldalt is magában foglalja majd.

A Shimao kínai ingatlanfejlesztő cég az Atkins tervezőirodát jelölte ki a Sanghajhoz közeli Songcsiang város Sheshan-hegységbeli részén felépülő szálloda koncepciójának megalkotására. Az iroda a 2006-ban lezajlott nemzetközi tervpályázaton szoros versenyben nyerte el az ötcsillagos szállodára szóló megbízást. Az elhagyott, vízzel feltöltött kőfejtő oldalában megvalósuló épület ökológiailag fenntartható lesz, zöldtetővel, és a helyi geotermikus energiát az elektromosság és a fűtés előállításához használják majd fel. A természetes megvilágítású belső átrium a meglévő, vízesésekkel és gazdag vegetációval rendelkező sziklaoldalt is magában foglalja.

 

Songcsiang hotel
Songcsiang hotel
Songcsiang hotel

 

A tervezés következő, kiviteli terv szintű fázisát az Atkins egy sanghaji tervezőirodával együttműködve végzi. A felelős tervező, Martin Jochman elmondása szerint a vázlatterv világszerte nagy érdeklődést váltott ki. A futurisztikus szállodában különböző közösségi terek, szállodai szobák és 1000 fő befogadására alkalmas konferenciakomplexum kapott helyet a víz alatt, de lesz sport- és szabadidőközpont is az épületben. A két vízfelszín alatti szinten éttermet és tíz méter mély akváriumokra néző vendégszobákat helyeztek el a tervezők. A szabadidő eltöltésére alkalmas, vízisportokra tervezett, uszodával felszerelt részleg a hotel legalsó szintjén található majd. Az extrém sportok kedvelői számára sziklamászó hely, és a kőfejtőben konzolosan kialakított bungee jumping áll majd rendelkezésre, melyek a víz szintjéről speciális liftekkel közelíthetők meg.

 

Songcsiang hotel

 

A Shimao, mely Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, szeptemberben tartotta meg az ún. Wonderland élménypark alapkőletételét, amelynek a szálloda is részét képezi majd. A teljes, 500.000 m2-es fejlesztésben a szórakozást szolgáló funkciókon kívül egy további, háromcsillagos szálloda, lakóházak és üzletek is helyet kapnak majd. A Sanghajtól 35 km-re fekvő szatellitváros kiváló közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, és a sanghajiak egyik kedvenc kirándulóhelye. A Shimao 2010-re tervezi a projekt befejezését.

vélemény írásához jelentkezzen be »