építészet : környezet : innováció

Szakmai felkészültség és csapatmunka a tervezésben

Interjú Jankovics Istvánnal, a Mapei Kft. tervező látogató szaktanácsadójával, aki nemcsak a szakmai felkészültségben hisz, de a csapatmunka kreatív erejében is. Nevéhez kapcsolódik többek között a Zirci Apátság Sörfőzdéje, a Harkányi Strandfürdő nagymedencéjének felújítása, a Dagály nagymedencéjének kialakítása.

Mi a tervező látogató szaktanácsadó feladata?

Sokrétű a feladatom. Tervezők, műszaki ellenőrök, mérnökök munkáját segítem a Mapei vonatkozású megoldások megadásával, egy-egy konkrét feladatra vagy akár teljes projektekre. A szakmai tanácsadás gyakran telefonon vagy e-mailben történik, de ha szükséges, személyesen is részt veszek a tervezési egyeztetéseken, hiszen egy építész, egy mérnök nem feltétlen ismeri a Mapei sok száz anyagát. Számos esetben kísérem végig a projekteket a tervezési szakasztól a kivitelezésig, az építési segédanyagok és az ezekkel történő megoldások kapcsán. Az én dolgom, hogy a feladatnak megfelelően segítsem a tervezést konkrét csomópontok, rétegrendek megadásával.

Minden Mapei termékvonalon rendelkezel jártassággal?

Igen, a felkészültségem szinte teljes, egyes esetekben azonban segítséget kapok az adott területre specializálódótt kollégáktól. Ilyenkor jellemző a csapatmunka, ami garanciáját jelenti a legjobb megoldás megszületésének.

Alapvetően tehát e-mailben kommunikálsz?

Változó, hogy a szakmai információt hogyan nyújtom át. Küldhet a tervező e-mailben egy nyers rétegrendet, amit én pontosan kidolgozok és visszaküldök. A legtöbb projekt, épület megtervezése azonban nem egyszerű, ezért személyesen részt veszek egyeztetéseken, de telefonon is elérhető vagyok. A tervező partnerekkel ugyanúgy csapatmunka zajlik, mint a kollégákkal. Alapvetően mindig a partner igényei szabják meg, hogy hogyan zajlik a munka és a kommunikáció.

Milyen nagy projektek során segítettél a megoldások megtalálásában?

Sok érdekes és izgalmas munkában vettem részt. Ilyen például a Zirci Apátság Sörfőzdéje, a Harkányi Strandfürdő nagymedencéjének felújítása, a Dagály nagymedencéjének kialakítása. A konkrét építési feladatok között rengeteg olyan van, ahol rutinból, sematikusan nem lehet jó megoldást találni. A körülmények, a kivitelezés folyamatának figyelembe vétele, a megrendelői igények szempontjai mind-mind befolyásolják, hogy a több száz segédanyagból, s a lehetséges megoldások közül végül melyik lesz a legjobb. Az egyeztetések, a közös gondolkodás során mindenki hozzáteszi a maga tudását, hogy létre jöhessenek a legszínvonalasabb műszaki megoldások.

Forrás: 56. Mapei Krónika

vélemény írásához jelentkezzen be »