építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Sukoró. Nyaralóépület

Tervező: Roth János DLA






Az épület a Velencei tóra lejtő, kopár domboldalon helyezkedik el, a sukorói templom felőli felső harmadában, kilátással a tóra. A környezet jellegtelen, most kiépülő nyaralótelep, szerencsére viszonylag nagy telkekkel. A környezet és a kilátás szigorú vidéki lak szerkesztésére ösztönzött, a zártság és a kilátásra megnyílás egyidejű keresésével. Palladio egyszerű gesztusai segítettek, innen a portikusz-szerű kerti megoldás. A kert sajnos a mai napig nem épült meg.

Mivel az utca a telekhez képest 1,0 m-rel magasabban fekszik, a bejárathoz képest fél-fél szint eltolással alsó-felső lakószintet alakítottunk ki. Így az épület az utca felől egyszintes, míg a kert felé kétszintes. Ezzel a megoldással sikerült az előírt 4,5 m-es építménymagasság betartásával a tetőtér-beépítés elkerülése, jóllehet a felső szobaszint - kellő belmagasság érdekében - benyúlik a tetőtérbe. Ennek kialakítását segítette elő az ollós fedélszék alkalmazása.

A homlokzatok olaszos jellegét a síkok hangsúlyozásánál a fehér, hasított mészhomoktégla, a plasztika kiemeléséhez pedig a mahagóni árnyalatúra pácolt deszka lambéria, és a plasztikus hornyolt cserép alkalmazása biztosítja.

Az épület beépített alapterülete 87 m2, szintterülete pedig pincével együtt 148 m2.

Szerző:  Roth János (szöveg, tervlapok, fotók)









Tervező: Roth János DLA
Tervezés ideje: 1999-2000
Elkészült: 2002

vélemény írásához jelentkezzen be »