építészet : környezet : innováció

Sofitel Vienna Stephansdom: stílus, elegancia és funkcionalitás

A "Nouvel-torony" , mely tervezőjéről, Jean Nouvel Pritzker-díjas építészről kapta nevét, jó bécsi példája annak a bátorságnak, hogyan fejleszthető egy városkép. Az épület homlokzata (az északi kivételével) teljesen strukturális függönyfal-szerkezettel készült, felületein a környezetében található épületek tükröződnek. 

Az épület terve – a tartományi biztosító épületével egyetemben – egy 2005/2006. évi kétfordulós pályázaton került ki győztesként, mely pályázat egy mintegy 4.000 m2-es Praterstrasse-i telek beépítésére vonatkozott. A beruházó az UNIQA Biztosító társaság volt, az építész pedig az a Pritzker-díjas Jean Nouvel – a bécsi Prof. Neumann irodával együttműködésben –, akinek nevéhez fűződik többek között a párizsi Arab Intézet, a Lyoni Operaház, a Cartier Alapítvány finom fémhálóból szerkesztett háza, valamint a berlini Lafayette Áruház is. Az épület homlokzatának kialakítása pedig a Buri Müller Partner Tervezőiroda munkáját dicséri.Sofitel Vienna Stephansdom - forrás: Alukönigstahl Kft


A jelentős részben a Sofitel használatában lévő hotel a hagyományos bécsi építészet elemeit a modern dizájnnal ötvözi – az elegáns üveghomlokzat, a tágas előcsarnok és a függőleges kert mind-mind a mai kor elvárásait tükrözi, miközben hű marad a tradíciókhoz.

Az ötcsillagos szálloda egyik igazi különlegessége, hogy 75 méter magasságból panorámát kínál Bécsre - a 18. emeleten található, teljes mértékben üvegfalú Le Loft Restaurant, Bar & Lounge étteremből közvetlenül a Stephansdomra nyílik kilátás. A város felett úszó étterem világító mennyezete baldachinként lebeg a vendégek felett. A hotel szobái és lakosztályai a minimalizmus és a hiperfunkcionalizmus jegyeit viselik.


Sofitel Vienna Stephansdom - forrás: Alukönigstahl Kft
A beruházók és a tervezők egy olyan épületet szerettek volna létrehozni, amely Bécs egyik védjegyévé válhat. A fenntarthatóság és az energiahatékonyság csak néhány volt a számtalan fontos tervezési elvárás közül.

Az épület két fő egységből áll, melyek geometriái igen egyszerűen hatnak, ám laza szabálytalanságukkal mégis rendkívül érdekes dinamikát hoznak a teljes formai világba. A statikai kihívásoknak többek között egy bonyolult, számtalan egyedileg gyártott részből álló acél tartószerkezettel, valamint az épület homlokzatának transzparens felületeihez alkalmazott SCHÜCO alumínium függönyfal-elemekkel tudtak megfelelni.Sofitel Vienna Stephansdom - forrás: Alukönigstahl Kft
 Az északi homlokzat kivételével az épület teljes egészében strukturális függönyfal-szerkezettel készült. A különböző oldalakon különböző színek hozzárendelésével jelölik az egyes égtájakat. A nyugati oldal fekete, a déli szürke, az északi homlokzat pedig különböző színű transzparens üvegfelületekből áll, míg a keleti oldal fehéren veri vissza a napfényt. Ez a megoldás erősíti a hatalmas épület felületi megjelenésének absztrakt hatását.

A természetes fénnyel operálva

Az épületben található üzlethelyiségek, a konferenciaterem és a fitness létesítmény üvegezése három különböző szélességű (67,5; 135 és 202,5 cm), a padlótól a mennyezetig érő, külön erre az objektumra fejlesztett, egyedi SCHÜCO strukturális elemes homlokzatból áll, melyek szabálytalanul helyezkednek el. Ezek hőszigetelő üvegei mikrolamellákkal integráltak – ez több funkciót is szolgál: egyrészt a földszinti használati helyiségek esetében kívülről homogén felületet biztosít, másrészt átengedi a kívülről érkező természetes fényt, illetve a belülről történő kilátást és átlátást is lehetővé teszi.

Az északi homlokzat nem a megszokott strukturális üvegragasztással készült, hanem külön erre az épületre fejlesztett, egyedi szerkezettel rendelkező SCHÜCO elemes függönyfalakat alkalmaztak. Speciális eloxált és polírozott üvegszorító lécek is készültek hozzá egyedileg, melyek a fugákat és az üvegek szegélylezárásait lefedik.Sofitel Vienna Stephansdom - forrás: Alukönigstahl KftA tűzvédelmi előírásoknak megfelelően a földszinti hátsó, északi folyosók külső területeinek üvegezése EI 30 tűzgátló üvegezéssel készült. A szálloda a lobbitól a legfelső szintig az építész minimalista kézjegyét és különleges kialakítását hordozza. A szobákban is a fehér, a szürke és a fekete színek uralkodnak – nem keverve, csakis kizárólagosan alkalmazva az egyes színeket.

A SCHÜCO széles rendszerkínálatának, valamint az ALUKÖNIGSTAHL szakmai hozzáértésének köszönhetően egy sokoldalú és műszakilag igényes épület jöhetett létre. A Sofitel Vienna Stephansdom Bécs egyik építészeti attrakciója, amely nagyszerűen beleillik a Duna-csatorna menti képbe.


Alukönigstahl Kft. 

 

 

Alukönigstahl

vélemény írásához jelentkezzen be »