építészet : környezet : innováció

Resorthotel és Apartmanházak tervpályázat, Zweisimmen - a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda I. díjas terve

2012-ben kétfordulós, meghívásos ötletpályázatot írtak ki a svájci Zweisimmen területén fekvő sí- és konferenciaközpont tervezésére. A 120 férőhelyes hotelt, 50 lakóegységgel rendelkező apartmanházakat, 4 éttermet, wellness- és spa-részleget is magában foglaló innovatív tervével első díjat nyert Ferdinánd Árpád és Csaba.

"A zsűri a magánberuházói, kantonális és helyi önkormányzati küldöttekből alakult a polgármester asszonyt is beleértve. Az első körben holtverseny alakult ki a Tschoban Voss, Berlin és a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda között. A zsűri ekkor modellépítést rendelt el és második körben hozta meg végső döntését. A második tervtanácsi körben a döntéshozók a rendelkezésükre bocsátott kiegészítő dokumentációk és különösen a döntéshez elengedhetetlenül szükséges modellek ismeretében egyhangúlag arra következtetésre jutottak, hogy a Ferdinánd és Ferdinánd terve egyértelműen előnyben részesítendő és hogy az a Szabályozási tervben előírt minőségi követelményeknek bizonyos változtatások végrehajtása után megfelelő lesz." (Részletek a zsűri jegyzőkönyvéből.)

A Ferdinánd és Ferdinánd projektjének ismertetése és értékelése:

Tervezői ötlet
A szerzők a szállodakomplexum meglehetősen nagy tervezési programjának megvalósíthatósága érdekében egy új, mesterséges, a jelenlegi tereptől elemelt domb építésére tesznek javaslatot - bizonyos tekintetben földházként - melyben a hotel helyet kaphat. Az apartmanházak a szomszédos lakóépületek elhelyezkedési tipológiájának megfelelő elrendezésben részben a szálloda tetején, véletlenszerűnek tűnő pozícióban létesülnek.

Resorthotel és Apartmanházak tervpályázat, Zweisimmen - a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda I. díjas terve

A helyi épített környezetbe és a tájba való illesztés
A szálloda terepbe ágyazásával maga a lejtő is megváltozik az érintett területen, az épület azonban keletről és délről tekintve egyáltalán nem látszik. A hotel nyugatra és leginkább északra nyílik meg a falu irányában, mint egy többszintes és lépcsőzött üveghomlokzat kétszer egy-három szinttel egy organikusan hullámzó vékony éllel rendelkező tető alatt. Az új épület a falu felé hosszan elnyúló üvegfelületként jelenik meg, a tájba természetesen, de mégis önálló karakterrel illeszkedve. Nem teljesen meggyőző a tömeg az észak-nyugati sarkon és a nyugati homlokzat részbeni „gödörbe rejtettsége” sem az. Az apartmanházak telepítése önkényesnek tűnik. A keleti oldali nagy épület elhelyezése a javasolt formában nem elképzelhető. A telek északi részén fekvő terület felszíni parkolóként való hasznosítása nem felel meg a szabályzási tervnek és ezért elutasítandó.

Resorthotel és Apartmanházak tervpályázat, Zweisimmen - a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda I. díjas terve

Üzemeltetési szempontok és belsőépítészeti értékek
Az összes hotelszoba közel azonos tájolással rendelkezik. Méretük másokkal összehasonlítva kissé alulméretezett. Kevéssé attraktívak a természetes fénnyel el nem látott közlekedők.

Resorthotel és Apartmanházak tervpályázat, Zweisimmen - a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda I. díjas terve

Megvalósíthatóság/Szerkezet/Építési tervezési jogi környezet
A terv műszakilag megvalósíthatónak tűnik, de a feltöltésekre és rátöltésekre különös gondot kell majd fordítani, ha a megcélzott földház-hatást tereprendezésként akarja elérni. Különös gondot kell majd a tető élképzésére és a leesésgátlásra fordítani.

Gazdaságosság
A zsűri a terv gazdaságosságát nem vizsgálta és nem értékelte. A beruházók azonban a tervet e tekintetben is górcső alá vették és arra a megállapításra jutottak, hogy a tervjavaslat gazdaságosan kivitelezhető.

Resorthotel és Apartmanházak tervpályázat, Zweisimmen - a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda I. díjas terve

Összefoglalás
A projekt egy jól sikerült és elegáns javaslat a nagy méretű épület érzékeny környezetbe illesztésére, azáltal, hogy az a terepbe beleépül.
Egyik következménye a terepbe építésnek a terek egyirányba való tájolása és ezzel együtt a természetes fénnyel be nem világított hegy felőli területek létrejötte. Nem kielégítő az apartmanházak elhelyezése a hotel és szomszédos meglévő lakóépületek között valamint az északi oldalon javasolt felszíni parkoló.

Minőségbiztosítás/A projekt további támogatása
A nem konvencionális terv rendelkezik azzal a potenciállal, hogy széles körben elismerő figyelemre találjon és hogy Zweisimmen imidzsét, mint innovatív nyaraló/telelő hely segítse. Fennáll azonban annak a kockázata, hogy az eredeti ötlet felhígítása, egyszerűsítése és gondatlan kivitelezés esetén nevetségessé váljon. Ezt megakadályozandó a projektet a továbbiakban is feltétlenül egy erre alkalmas testületnek kell kísérnie.

Külön köszönet Takács Tamás építésznek Bernből, aki helyi és szakmai ismeretei megosztásával nagyban segítette munkánkat.

Ferdinánd Árpád

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »