építészet : környezet : innováció

Reinkarnáció, avagy a Bank of China irodaépületének kialakítása

Miként felelhet meg egy több mint 180 éves pesti, belvárosi műemlék ház, egy pénzintézet 21. századi igényeinek? Fábián László és Tákos Tamás erre a kérdésre adott válaszát mutatjuk be.

A Mérték Építészeti Stúdió az elsők között volt már 1992-ben, amely képes volt a rendszerváltást követően a Belvárosban egy nemzetközi szinten is kiváló műemléki épületrehabilitáció elkészítésére, az akkori technikai-technológiai szint legmagasabb fokán. Az átalakítás tervezője akkor Kolbe Tibor volt. Azóta, az eltelt több mint húsz évben a Mérték Stúdió is és az épület is változásokon ment keresztül. A Mérték Stúdió ma már mint a Mérték Group Zrt. része, amelyet Dr. Paulinyi Gergely vezet, új utakon jár, nem csak műemléki vonalakon, hanem a modern mai építészeti minőség útján. A gazdasági válság új profilok, és új gondolkodásmódok megtanulására ösztönöz, mint például a fenntartható építés. A fenntarthatóság, és a környezettudatos magatartás ma már mindennapi tevékenységünk része, amelynek cégen belüli szakértője Dr. Reith András és az általa vezetett ABUD Kft., amely tanácsadással és zöld épületminősítéssel foglalkozik. Az épített örökség megújításának folyamatos feladatait Cégünk továbbra is fontos céljának tekinti, ahol mai tudásunk alapján az optimális megoldásokra törekszünk.

Bank of China

A Mérték Építészeti Stúdió 2013 márciusában kapta a megbízást a Bank of China (Hungária) Zrt-től, hogy a tulajdonában lévő banki irodaépület kivitelezéséhez szükséges engedélyezési-, és tender terveket elkészítse.

A cél a meglévő műemléképület történeti, és a korábbi felújítás során elért magas minőségi szintjének, értékeinek megtartása, lehetőség szerinti továbbemelése. Mindezek mellett szükséges a bank igényeihez való igazodás és a jelen kor műszaki elvárásnak teljesítése az elmúlt 20 évben bekövetkezett – bár a folyamatos lelkiismeretes karbantartásnak köszönhetően nem kardinális léptékű - amortizáció következtében.

Elmondható, hogy komoly, tartószerkezetet érintő változtatások nem készültek, általánosságban a meglévő belsőépítészeti elemek felújítása, cseréje és a bank arculatához történő kismértékű átalakítása történt meg. Menetközben a gépészeti rendszerek teljes átalakítása is szükségessé vált, ezért az épület belső kialakítása az eredeti elképzeléseken túl teljes megújítást jelentett. A műszaki szerkezetek tekintetében elsősorban az időjárásnak kitett szerkezeti problémákat oldottuk meg. A tervezésre rendelkezésre álló idő rendkívül kevés volt, a kivitelezési munkáknak 2013 júliusában meg kellett kezdődniük, úgy, hogy a legújabb szabályozás szerinti örökségvédelmi engedélyek jogerősen birtokban legyenek. A feladat tehát rendkívül izgalmassá lett, az idővel való versenyfutás miatt is. Az építés eredménye látszólag egy változatlanul banki funkciójú irodaház, ami a csontvázig letisztított fiatalos külsőt kapott, reméljük legalább további húsz évre.

Bank of China

A korábbi tulajdonos, a Credit Lyonnais részére tervezett 1992-1993. évi felújítás és átalakítás a tervező irodánk tervei szerint készült, ezért a korábbi, többnyire kézzel rajzolt tervek - szkennelt formában - digitálisan rendelkezésre álltak.

  • Építési engedélyezési tervdokumentáció (1992. május) felmérési és építési tervek
  • Módosított engedélyezési tervdokumentáció (1993. március)
  • Átadási dokumentáció (1993. július) - szakági tervek, belsőépítészeti anyagok (1992. szeptember -1993. július), stb.

A jelenlegi állapot pontos felderítésére az épületet újból felmértük és így rendelkezésre áll az épület digitális felmérése, helyiségkönyve is. Rövid történeti összefoglalás:

  • XVIII.-XIX sz. földszintes – mindenképpen alacsonyabb - épület
  • 1831 körül - I. emelet ráépítése Kasselik Ferenc tervei alapján (Murati Miklós részére)
  • 1833 körül - II. emelet ráépítése Zofahl Lőrinc tervei alapján (Rössler Katalin részére)
  • 1908-33 - a Teleki család-féle átalakítások nem jelentősek
  • 1941-45 - a Magyar Általános Hitelbank-féle átalakítások
  • 1945-59 - a Múzeumok Központi Igazgatósága-féle átalakítások
  • 1967-71 - jelentős átépítés ifj. Kotsis Iván terve alapján: eredeti íves lépcső elbontása, helyére két ill. háromkarú lépcső építése, udvari vasbeton épületszárny építése
  • 1991-93 - 1991 novemberében a Credit Lyonnais Bank vásárolta meg az épületet. A banki igények kielégítése érdekében 1992-93 során teljes rekonstrukció, átalakítás, továbbá a meglévő magastető geometriáját kihasználva, két új felépítményi szinttel bővült.
  • 1993-2010 - A Credit Lyonnais Bank kelet-európai hálózatának jelentős központja lett, elsősorban a bank reprezentációs igényeit (fogadások, a gazdasági élet kiemelkedő képviselőinek, ügyfeleknek a vendégül látása), viszonylag szűk körű ügyfélforgalmát és az ehhez kapcsolódó korlátozott „bankfióki” működést, továbbá a bank tevékenységéhez kapcsolódó irodai és háttér funkciókat szolgálta ki. Mind a kialakításban, mind az anyaghasználatban az ehhez méltó igényszintet kellett biztosítani.
  • 2012 - A Bank of China Hungary megvásárolta az épületet.

Az 1993-as átalakítások összefoglalása:

Bontásra került:

  • az 1970-es években épült udvari szárny,
  • a kétkarú főlépcső,
  • az udvar alatti régi pince,
  • a teljes tetőszerkezet.

Felújításra, rekonstrukcióra került:

  • főbb felmenő szerkezetek, főfalak, födémek,
  • a külső homlokzat felújító jellegű beavatkozás tárgya lett,
  • földszinti kőkeretes bejárat (műemléki érték).

Építésre került:

  • új főlépcsőház az udvari térhez kapcsolódóan, mellette lift és függőleges gépészeti vezetékaknák, aknák,
  • új vizesblokkok környezete,
  • régi lépcsőház helyén új födémszakaszok, válaszfalak,
  • két új felépítményi szint a tetőszerkezet mögé rejtve,
  • új üvegtető a régi és új részek elválasztására,
  • tetőn lévő akusztikai falak,
  • az új kazánház kéményének felvezetése a József nádor tér 8. tűzfalán, annak felújítása,
  • a pinceszinttől a II. emeletig: egyedi míves kialakítású, korabeli hangulatú belsőépítészeti kialakítás
  • a két új felépítményi szinten: új szerkezetek, új anyagok, high-tech színvonalon, formavilággal és színekkel kialakított belső terek.

Az 1993–ban befejezett felújítás korához képest meglepően jól bírta az elmúlt évek viszontagságait. Köszönhető ez a már akkor is aprólékos és figyelemre méltó tervezésnek és a Megrendelő igényes szerkezeti és anyaghasználatának. Ennek okán például a burkolatok jó része, a belső nyílászárók, korlátok eredeti állapotukban megtarthatóak voltak, szerkezeti károsodást sehol sem tapasztaltunk. A gépészet természetesen elöregedett, hiába a folyamatos karbantartás, azt a mai technikai szinten kellett megoldanunk, így a legkiválóbb hűtés-fűtési rendszer került be az épületbe. A mai energetikai megoldásoknak megfelelően az épület energiaigényei inkább csökkentek.

A 2013-ban elkészült legfőbb átalakítási munkák:

Földszint:

Főbejárat
A József nádor tér felől a főbejárat nyílik. A korábbi átalakítás során az üzletek bejáratait megszűntetették, egységes fix, alumínium portálrendszert építették be. A kapu mögött közvetlenül, mélyen üvegezett portálszerkezet készült annak érdekében, hogy napközben a fa kapu állandó nyitva tartása mellett a banképület könnyebben megközelíthető legyen, ill. az épületbelső az utcáról is láthatóvá váljon.

Bank of China

Kapualj
Az újjáépített kétszárnyú fakapu, ill. az említett bejárati ajtó a szélfogóként és biztonsági zsilipként is szolgáló kapualjba nyílik. (A kapualj és az előcsarnokok díszes, többféle márványból kirakott mintás burkolata az 1993-as átalakítás során készült.) A kapualjba ellenőrző és információs pult került. Ebből a - három keskeny, hevederív közé fogott szegmensíves boltmezővel lefedett - történeti térből közelíthető meg az exkluzív kialakítású, VIP ügyfeleket fogadó iroda.

VIP ügyfél irodatér
A kiemelt ügyfeleket előzetes egyeztetés alapján fogadják. A korábban is irodaként működő helyiségeket a nyitottabb térhatás érdekében összevontuk és tulajdonképpen egy térben, bútorozással leválasztva helyeztük el az utcai térben az ügyfél váróteret, a két ügyfeles munkahelyet és a védettebb, belső traktusban a két pénztárt. A kosáríves boltozatú történeti terek így egységesen láthatóvá váltak.

Hall/Előcsarnok, közlekedők
A bronz eloxált alumínium ajtón keresztül léphetünk be az eredeti udvar lefedésével és átalakításával előcsarnokként, elosztó térként üzemelő előcsarnokba. (Az ajtó CL oroszlános logóval ellátott üvegezésének cseréje a tulajdonosváltás miatt szükséges lett: a Bank of China szimbólumát helyeztük el az ajtószárnyakra kettéosztva.) A tér szolgál az ügyfelek rövid várakozására, a kísérő bevárására. Az előcsarnok teréhez kapcsolódnak az épület összes szintjét összekötő közlekedői: a történeti mintát felelevenítő íves karú főlépcső, illetve annak egyik oldalán a lift. (A lépcső másik oldalán technikai helyiség található például a takarításhoz használt kiöntő.) (Megjegyzés: A kivitelezés során kiderült, hogy a szomszédos épület - a Harmincad utca 4. – benyúlik az épület telkének udvarára, ezért a lépcsőház visszahúzva került megépítésre.)

Fogadószalon-tárgyaló
A Harmincad utca menti terem továbbra is a bank legfontosabb vendégeinek fogadására szolgál. Az 1993-as átépítés során a korábban egységes teret (vadász-üzlet) kétoldalra nyitható, harmonika ajtókkal elválasztott 3 térre osztották. A külön használhatóságot meghagyva, de az egységes, nagy tárgyalóként történő használatot biztosítandó a térfelosztás belsőépítészeti megoldása a jelenlegi kialakítás során változik. A három helyiséget az ajtók felett – a műszaki lehetőségek szerinti legvékonyabb keretezésű - hanggátló üvegfalak választják el egymástól, melyek a boltozott tér egységes láthatóságát, érzékelését visszaadják. (A korábbi sík, a gépészeti és elektromos szerelvényeket hordozó álmennyezetet elbontottuk és a boltozat eredeti formájához jobban illeszkedő, kisebb íves álmennyezeti elemet helyeztünk el.) A falak átépítésével a harmonika ajtókat is cseréltük, a teljes szabad falköz megnyitását lehetővé tévő, a történeti hangulatvilágú belsőépítészethez igazodó akusztikai ajtókat építettünk be. A reprezentatív tárgyaló és fogadótér megfelelő kiszolgálására a terem és az előcsarnok közötti traktusban előtér (foyer), mellette raktár és szervízkonyha található.

Kiszolgáló területek
A pince, földszint, I-II. emelet vonatkozásában azonos kialakítású vizesblokkok készültek a korábbi átalakítás során. Mivel ezek építészetileg megfelelők, jelenleg csak belsőépítészeti felújításukat végeztük: a szaniterek, csaptelepek, a megrongálódott kőburkolat és az álmennyezet is cseréje történt meg.

Pinceszint

Pincei hall/előcsarnok
A földszinti előcsarnok belsőépítészeti megjelenésével összhangban kialakított központi tér, mely előtérként szolgál az előadóterem részére.

Reprezentatív előadó-oktató terem
A Harmincad utca menti terem alatti osztatlan térben részben lejtős padozatú, 40 fő befogadására alkalmas, kis színpaddal ellátott előadóterem készült. A teremből közvetlenül nyílóan tolmács és stúdióhelyiség is található. A terem állapota megfelelő, az álmennyezeti design felfrissítésén kívül kisebb javítási, festési munkák voltak szükségesek. A termet és a pincében található előcsarnokot mahagóni bútorzatú ruhatárral felszerelt előtér köti össze.

Bank of China

Szervízkonyha
A terem kiszolgálására ezen a szinten is szervízkonyha létesült. Itt – ill. a többi szinten kialakított ,és továbbra is megmaradó teakonyhákra vonatkozóan - az amortizáció miatt komplett felújítás vált szükségessé: a meglévő konyhabútorok, azokba épített konyhagépek, szaniterek, csaptelepek, kő padló- és csempe fali burkolat, álmennyezet cserére szorult.

I. emelet

Körfolyosók
A földszinti előcsarnokkal egy légtérben, függőfolyosó jelleggel hoztuk létre az emeleti közlekedőrendszert. A részben meglévő, illetve újonnan kialakított főfalnyílásokba nagyméretű bronz eloxált alumínium keretezésű, mélyen üvegezett ajtók kerültek, elegáns oroszlán fejezetű fogódzókkal ellátva. A légtér felé acélszerkezetű, réz fogódzóval koronázott, üvegezett mellvédek adják a tér lehatárolását. A tulajdonosváltás miatt mind az ajtók, mind a mellvédek logóval ellátott üvegezését lecseréltük: logó nélküli homokfúvott üvegezést kaptak. Az elhasználódott szőnyegpadló burkolatok és a világítás szerelhetősége függvényében a gipsz álmennyezet is cserére került. Az udvar feletti belső felülvilágító változatlan formában megmaradt.

Egyterű irodák
A József nádor tér felőli nagyterű helyiségben 12 általános és 3 vezetői munkahely kialakítása történt meg - a tér épített lehatárolása nélkül - fix és mobil bútorzattal.

Kiszolgáló területek
Az alsóbb szintekhez hasonlóan ezeken a szinteken is a vizesblokkok, teakonyhák teljes felújítása történt meg. A mellettük található kiszolgáló területeken a tárgyalók helyett háttér fénymásolót, tároló helyiségeket alakítottunk ki.

II. emelet

Egyterű irodák
A József nádor tér felőli két irodatér közötti, a korábbi átalakítás során készült kétrétegű válaszfalat - a tükrös falburkolattal együtt - elbontottuk és az ablak másik oldalán építettük fel. (Erre a banki iroda kialakítás miatt van szükség.) Így oldható meg az egyik irodatérben 6 általános és 2 vezetői munkahely fix és mobil bútorzattal történő elhelyezése.

A Harmincad utcai traktusban a korábbi irodakiosztás megtartása mellett a funkciók kissé módosultak.

III. emelet: (I. tetőtéri szint)

Közlekedők
A történeti megjelenés védelme érdekében a III. és IV. emeleti terek az utca felől nem kaptak tetőablakokat, nyílászárót, ezek a területek közvetlenül a központi udvar felől kapnak természetes fényt. A kétszintes nyitott udvarban a III. emelet padlószintjének közelében acélszerkezetű, alumínium bordázatú üvegtető létesült, a tetőszinten nem rendelkezik lezárással. Az udvar felé eső térelhatárolást Schüco-rendszerű, rejtett profilozású üvegfal adja, kifelé emelkedő ablakokkal, melyek egyrészt a friss levegő utánpótlást, másrészt a hő-, és füstelvezetést szolgálják. Műszaki okok miatt az üvegszerkezetek cseréjét javasoltuk a tartószerkezeti elemek megtartása mellett.

Bank of China

Irodák
Az udvar felé nyílóan kialakított 4 cellás vezetői iroda kiosztása megmaradt, a korábban megnagyobbított iroda válaszfalának visszabontásával. A nagyterű irodában 12 általános munkahely került mobil bútorzattal elhelyezésre, a meglévő főfal melletti beépített bútorzat szükség szerinti felújításával.

Kiszolgáló területek
A Harmincad utca felé eső helyiségsort részben átterveztük. A két raktár területének felhasználásával, a meglévő szerelt válaszfalak átépítésével különnemű öltözőhelyiség és egy kisebb raktár készült.
Az alsóbb szinteknek megfelelő pozícióban, de eltérő elrendezésben mindkét szinten azonos kialakításúak a vizesblokkok. A lépcsőház másik oldalán létesült teakonyha, másoló és raktárhelyiségek szintén teljeskörű felújítást kaptak.

IV. emelet: (II. tetőtéri szint)

Rekreációs terület
A korábbi irodák és részben irodaként használt raktárakat leválasztásait megszűntettük, és a teljes szint a kiszolgáló területeken kívül egy térként üzemel: az irodai dolgozók rekreációs területeként. Ennek érdekében a meglévő beépített konyhabútor helyett nagyobb területű teakonyha készült, a tér pihenő és étkezőbútorokkal berendezett.

Kiszolgáló területek: kialakításuk nem változott, de felújításuk megtörtént.

Tetőszint:
A tetőn lévő berendezések, gépek elhelyezése a tető vízszigetelésének teljes felújítása során nem változott, minden a meglévő állapotnak megfelelően került vissza. A szellőzőgépek takarására a Harmincad utcai szomszéd felé és a József nádor tér felé hangvédő fal készült.

Kémények: A tetőn az épület műemléki megjelenését megőrzendő kémények létesültek.

Belsőépítészeti koncepció

A belsőépítészet tekintetében a Megrendelő tiszteletben tartva az épület történelmi közegét elfogadta azt a koncepciónkat, hogy a fogadó nagyterekben, a vezetői irodákban a történeti berendezés részbeni megtartásával és az ahhoz illeszkedő klasszikusabb vonalvezetessel a történeti levegő megidézése legyen a koncepció. Ehhez az elvhez választottuk a bútorokat, lámpákat, falburkolatokat és szőnyegeket.
A létrejött eredmény összhatása illeszkedik az épület megjelenéséhez. A banki funkciójú területeken és az 1993-ban megépült új szinteken a banki munkavégzés modern munkahelyi környezete jelenik meg, emberi léptékbe illesztve a letisztult magas minőségű bútorozást. A tetőtér pihenőterülete oldottabb bútorozással és színezéssel készült. A teljes együttes tagolt harmóniában él a majd kétszázéves eredeti terekkel.

Fábián László
építész
Mérték Építészeti Stúdió Kft.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »