építészet : környezet : innováció

Régiből újat - a FAKRO nemzetközi építészeti pályázata

A FAKRO Inspires 10.000 € összdíjazású pályázat a tervezők szociális érzékenységét és valós társadalmi felelősségvállalását tette próbára, sikerrel. A versenykiírás egy meglévő, használaton kívüli épület felújítását és rekonstrukcióját foglalta magába a jelenleg elérhető legmagasabb technológiai színvonalon. A dobogóra spanyol, olasz és thai építészek kerültek.

A felújított épülettől energiahatékonyságot várt a kiíró, valamint azt, hogy a kitűzött új funkcióját megfelelően tudja ellátni. A koncepcióknak az építészet szélesebb kontextusában szociális, kulturális és gazdasági kérdésekre is választ kellett adniuk, amita nyertesek teljesítettek is - úgy tűnik, ezek a hívószavak jellemzik az Indira van’t Klooster zsűrielnöki munkájához kötődő pályázatok végeredményét, hasonló irányt lehetett felfedezni a Média Építészeti Díja döntős alkotásainál is.

A nemzetközi zsűri tagjai:

  • Indira van't Klooster (Hollandia) – az “A10 new European Architecture Cooperative” főszerkesztője, a „Reactivate!of Duch Architecture” (2013) és a „Forty and Famous, 10 interviews with young architects of Europe” (2016) kiadványok szerzője
  • Anna Judyna (Franciaország) – építészeti és design szakíró, kurátor, a Monitor magazin főszerkesztője, a „Lumitecture” (2016), „Furnitecture” (2015) és a „Phase: the Architecture of Jakob+MacFarlane” (2013) kiadványok szerzője
  • Sabina Sujew (Lengyelország) – Képzőművész, a FAKRO export menedzsere

A háromtagú zsűri olyan javaslatokkal találta szemben magát, amelyek elhanyagolt, helyi és országos vitát ösztönző épületek felújításával foglalkoztak. Ezek között irodaépületek, iskolák, gyárak, városközpontok, katonai létesítmények, világítótornyok és templomok is voltak.


Első hely: lőszergyár átalakítás Sevilla-ban (Spanyolország)

Építész: Antonio Torres Sanz

Díj: 5.000 €

Az átalakításra a tervező egy Sevilla-ban található lőszergyár 1929-ben épült pavilonjait választotta. Torres Sanz a pályázatában a 26 éve használaton kívüli épületegyüttes megújult építészeti kontextusát az egyre emelkedő számú egyszülős családokra, a bevándorlókra, a messziről ingázó munkásokra és az elszegényedőkre fókuszálva alakította ki. Az épület megőrzésére a városi centrumok dzsentrifikációja és a meglévő épületek fokozatos eltűnése miatt vállalkozott. Élő, szociálisan érzékeny, ideiglenes terek létrehozásával alternatívát kínált a használaton kívüli épület rehabilitására, megőrizve integritását és eredeti értékeit. A FAKRO termékek, amelyeket gondosan integráltak az épületbe, tényleges hasznot hoznak az ott élők számára.


lőszergyár átalakítás, Spanyolország - építész: Antonio Torres Sanz


Az zsűri értékelése: "A pályázat megtartja az ipari építészet történelmi értékeit, és az aktív visszailleszkedés érdekében korunk szociális és társadalmi igényeinek felelteti meg az épületet. Mint ilyen, a városfejlesztés kulturális sokszínűséget ad, egyfaja gazdagodás és társadalmi harmónia formájában. A zsűri csodálattal adózott a tervező társadalmi elkötelezettségéért, a létrehozott koceptuális értékért és építészeti részletek kidolgozottságáért. A kedves belső terek maximálisan kihasználják a természetes fényt és az egészséges belső klímát az okos szellőztető rendszeren és a hatékony energia-csökkentési eljárásokon keresztül."


Második hely: Casa Migrante (Olaszország)

Építész: Filomena Visone

Díj: 3.000 €

Visone törekedett arra, hogy összekapcsoljon két problémát - Fiumefreddo elavult épületének hasznosítását, és a menekültek emelkedő számából fakadó társadalmi-gazdasági kérdéseket -, és egyetlen építészeti javaslattal oldja meg őket. A javasolt ideiglenes menedék egyszerű, de komfortos. Az emeleti részen privát élettereket kínál, a földszinten pedig közösségi tereket, ahol műhelymunkára vagy kertészkedésre van lehetőség, a megtermelt ételeket pedig árusítani is lehet helyben. A menekültválság megoldódását követően az apartmanokat turisták vehetik igényben, akik számára a tengerparti falu középkori városközpontja és a gyönyörű táj nyújt látnivalót.


Casa Migrante, Olaszország - építész: Filomena Visone


A zsűri értékelése: "Az ötlet, hogy egy elhagyatott épület azonnal a menekült-válság megoldásának szolgálatába álljon, nagyon jól átgondolt koncepcionálisan és építészetileg is. Kisléptékű és fenntartható, nem ró további költséget a közösségre, leveszi a terhet a falu szállodáiról, azok visszatérhetnek a turisták kiszolgálására. Az építészet egyszerű és pragmatikus, napelemes paneleket és tetőablakot használ a fény és az energiahatékonyság érdekében. Alapvetően ideiglenes használathoz igazodnak a tervek, és lehet, hogy bonyolult lesz hosszabb, állandó használatra alakítani, de a közösségi terek bevételi forrást jelentenek, valamint alkotásra és interakcióra nyújtanak lehetőséget."

 

Harmadik hely: Közösségi piac (Thaiföld)

Építész: Warat Rodpechprai

Díj: 2.000 €

A dolgok gyorsan változnak Thaiföldön, a régi épületek gyakran eltűnnek, hogy helyet biztosítsanak az új és modern épületeknek. Rodpechprai megoldása megőrzi a helyi, hagyományos piacot a sűrűn lakott városi környezetben. A piacot a helyi új-lakás építési rendszerbe integrálja, közösségi tereket hozva létre, valamint egy magasvasút-állomást is. A tetőablakok innovatív használata megoldja a kis tetőnyílások és a napfény iránti igény közötti ellentét problémáját, homorú lencsék segítségével szórva szét a természetes fényt. A fák és a vízhálózat közösen olyan egészséges beltéri klímát hoz létre, amelynek köszönhetően a belső terek nem válnak érzékennyé a túlmelegedésre és az üvegházhatásra.


közösségi piac, Thaiföld - építész: Warat Rodpechprai


A zsűri értékelése: "A pályázat azért volt nagyon vonzó, mert a kis ablakok segítségével megoldja a használhatatlanul sötét „cipősdoboz” jellegű terek problémáját. Az ötletes, homorú lencserendszer maximalizálja a természetes fény használatát, miközben hűvösen tartja a belső tereket. A fákkal gazdagított zöldtető látványossá teszi a közösségi tereket és egyben biztosítja az egészséges belső klímát. Mindent egybevetve a jól átgondolt környezet helyet, természetes fényt és komfortos belső tereket teremt, megmutatva, hogy az építési programokban bőven van még kihasználatlan potenciál."


Említésre méltó, kiemelt projektek

SH-IT Shelter (Olaszország)

Építész: Davide Roth

Zsűri: "A pályázat megmutatta, hogy az elkötelezettség és a felháborodás is vezethet kiváló eredményre. Az Aiazzone gyárat szörnyként aposztrofáló heves vádakból építkező pályázat a fiatal álláskeresők és kisvállalkozók, az olasz társadalomi-gazdasági válság hatásának legjobban kitett csoportjai számára nyújt megoldást egy gyárkomplexum korábban sohasem látott, intelligens átalakításával. Arra törekszik, hogy átalakítsa a terület kétségbeesett, elfeledett és disztópikus státuszát. Roth munka- és élettérrel ötvözött közösségi tereket hoz létre, amelyek vonzzák a potenciális ügyfeleket az újonnan létrehozott vállalkozások és helyi cégek számára, valamint elősegítik a közösség érzetét a lakók között."


SH-IT Shelter, Olaszország - építész: Davide Roth


Jobb tanulókörnyezet (USA)

Építész: Jeffrey Clancy

A zsűri értékelés: "Hogyan oldjunk fel a rossz belső kialakítást? Clancy pályaműve tisztelgés minden olyan állami tulajdonú épület előtt, amelyek elégtelen költségvetésből épületek, de egyszerű és hatékony módon fejleszthetők. Ezen az úton járva a használók háromszoros értékhez jutnak: felhasználóbarát, egészséges belső klímával rendelkező és környezetbarát épülethez."


jobb tanulókörnyezet, USA - építész: Jeffrey Clancy


Világítótorony (Spanyolország)

Építész: Isabel Gomez Garcia ésJavier Serrano Fajardo

Zsűri: "A költészet ereje. Gomez Garcia és Serrano Fajardo terve egy intelligens emlékeztető, hogy minden épület - legyen akár kicsi és figyelmen kívül hagyott is - értékes térré válhat, ha a vizuális költészetet a természetes fények játékával ötvözzük."


világítótorony, Spanyolország - építész: Isabel Gomez Garcia, Javier Serrano Fajardo

forrás: FAKRO

 

 

Fakro

vélemény írásához jelentkezzen be »