építészet : környezet : innováció

Portugál lakóház három udvarral, Benavente

Portugália délnyugati részén, Benavente településen épült fel Miguel Marcelino portugál építész tervei alapján a szigorú, kubusos formálású családi ház. Az észak felé egyre jobban kitáruló udvarok és terek sorozataként megkomponált, vöröslő falú épület környezettudatos megoldásai révén A+ energetikai besorolást kapott.

Portugália délnyugati részében, Lisszabontól északkeletre, Santarém kerületben található Benavente mintegy 9000 lakosú települése, ennek a Szent István plébániáról elnevezett Vila Nova de Santo Estêvão területén található a Miguel Marcelino portugál építész tervei alapján készült családi ház.

Portugál lakóház három udvarral, Benavente, fotó: Fernando Guerra

A telek laza beépítésű területen helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik északra, egy tó felé, a látóhatárt pedig paratölgyek szegélyezik. A kétszintes ház kompakt tömegét három, különböző méretű és rendeltetésű udvar egészíti ki. Az első nagyméretű, zárt, bensőséges hangulatú udvar a déli oldalon helyezkedik el egy meglévő, idős paratölgy körül. A földszinti közösségi tereket és a gépkocsi tárolót összekötő közlekedőről nyílik a második, alárendelt szerepű, kicsiny páció, amely a konyhával is összeköttetésben áll. A ház emeletén hálószobák és fürdők találhatók.

A harmadik udvar kulcsszerepet tölt be a ház északi oldala és a környezet között: a két szint magasságát átfogó, hosszú, keskeny térből nézve a körítőfalak horizontális földszinti megnyitása keretezi a feltáruló látványt. Sajátos hangulata van ennek az átmeneti térnek, könnyű, szórt fényekkel, amelyek a közvetlen napsugárzást felfogó külső fal belső felületéről verődnek vissza. Ehhez a vertikális irányultságú pációhoz széles lépcső kapcsolódik, amely egy tágas, nyitott teraszra vezet; innen a következő lépcsősor már egy medence víztükrébe ér. A külső tér az utolsó eleme az udvarok, terek és hangulatok sorozatának, amelyek a zárt, befelé forduló alapállásból fokozatosan oldódnak fel és nyílnak ki a környezet felé. A ház képét alapvetően meghatározza a vörösre színezett látszóbeton falak látványa, amely egyfajta archetipikus megjelenést kölcsönöz az épületnek.

Portugál lakóház három udvarral, Benavente, fotó: Fernando Guerra

Portugál lakóház három udvarral, Benavente, fotó: Fernando Guerra

A ház környezettudatos megoldásainak köszönhetően A+ energetikai osztályú. A lapostetőkön összegyűlő csapadékvizet a gépkocsi tároló alatt kialakított, több tízezer literes ciszternában tárolják, majd igény szerint öntözésre és wc-öblítésre használják fel. A lakószárny tetején elhelyezett napkollektorok használati meleg vizet készítenek, valamint a padlófűtést szolgálják ki. A nyílások mérete, elhelyezkedése és a déli oldal előrenyúló árnyékoló lemezei elősegítik a téli napsugárzás passzív kihasználását.

A tervezőtől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter

7 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »