építészet : környezet : innováció

Poliklinika Splitben, 3LHD iroda

A dalmáciai Split városának egyik legkellemesebb lakó-, üzleti- és szabadidős negyedében épül fel a 3LHD iroda által tervezett poliklinika. A vízszintes szalagokból komponált homlokzatburkolat úgy vonja be az épület tömegét, mint a kötés a védendő beteg testrészt.

A dalmáciai Split városának egyik legkellemesebb lakó-, üzleti- és szabadidős negyedében, a Firule városrészben épül fel a zágrábi 3LHD építésziroda által tervezett poliklinika, melynek tervezését pályázaton nyerték el. A tenger közelében, egy már létező kórházegyüttes szomszédságában megvalósuló épület értékes, friss tengeri levegőjű területen áll majd.

 

Poliklinika Split, 3LHD
Poliklinika Split, 3LHD
 

 

A tervpályázat előre meghatározott programja és a funkció megkövetelte, hogy az épület tervei pragmatikusan, a programot és funkciót messzemenően figyelembe vevő, a technikai és technológiai részletekre odafigyelő hozzáállással készüljenek el. A különböző funkciók (a szolgáltató részleg, a diagnosztika, a gyógyítás és a laboratóriumok) kialakítását függőleges egymásra helyezéssel oldották meg. Az épület nyilvános területei a földszintre és az első emeletre kerültek (így a járóbeteg rendelők és az irodák), míg a garázs a földfelszín alatt kapott helyet.

 

belső tér nappal
belső tér este
 

 

Az épület legfőbb külső vizuális ismertetőjegye és súlypontja a vízszintes szalagokból komponált homlokzatburkolat, amely úgy vonja be az épület tömegét, mint a kötés a védendő beteg testrészt. A nap sugárzásától is védelmet nyújtó membrán kifinomult fényszabályzó rendszere egyszerre fedi el és mutatja meg az épületet. A homlokzat hagyományos, zsalu-rendszerű árnyékolóként is funkcionál és Split modern építészetének egyik legismertebb elemére, az Ivo Radić által használt ún. ‘brise soleil’ árnyékolóelemekre utal vissza.

 

Poliklinika Split, 3LHD
Poliklinika Split, 3LHD
Poliklinika Split, 3LHD
 

 

A különböző szinteken elszórtan a homlokzatból visszahúzott átriumok és loggiák kerülnek kialakításra, melyek elválasztják és egyben összekötik majd a klinika tereit, így a jellegzetes zárt kórházi folyosók helyett mediterrán növényzettel teli, fapallós teraszok, a tengerre és a környező szigetekre nyíló kilátással rendelkező megnyugtató köztes terek jönnek létre. A friss tengeri levegő által átjárt átriumokban a kórházi dolgozók, a betegek és a látogatók megpihenhetnek, vagy rövid sétát tehetnek majd.


Építkezés kezdete: 2009 július 1.
Átadás: 2010 február 23.
Beruházó: Split Város Önkormányzata
Tervezők: Sasa Begovic, Marko Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Koraljka Brebric Kleoncic, Sanja Jasika, Ines Vlahovic
Társszerzők: Josko Kotula, Dragana Simic
Munkatársak:  Mario Lukenda - Ured TRI T (HVAC); Nikola Miletic (statikus tervező); Boris Miocevic - Projekting 1970 (elektromos tervezés); Slavko Simunovic - Hit projekt (épületgépészet); Zlata Pogorevc (orvostechnológiai konzulens); Boris Goreta (3D grafika)

vélemény írásához jelentkezzen be »