építészet : környezet : innováció

Piros-fehér társasház Kőbányán

Egy tömbrehabilitáció részeként, első lépéseként megvalósult Budapest X. kerületében, Kőbányán egy társasház, amely léptékével, beépítési módjával, és lakásaival új minőséget hoz a környékre. Bemutatjuk Geiszter Róbert, Peschka Alfréd, Plájer János és munkatársaik épületét.

A tervezett 38 lakásos társasház Budapest X. kerületben az Óhegy Parktól pár utcányira épült. Az épület egy majdnem teljes tömbrehabilitáció első eleme. A beépítési vizsgálatoknál javaslatot tettünk a szomszédos telek beépítésére is, melyek kivitelezésével egy komplett lakópark valósulhatna meg, nagyméretű, szellős belső parkkal.

A tervezett épület a két telek keret jellegű beépítésének egyik fő eleme. L alakú formájával az utcaképnek sarokhangsúlyt ad, míg a belső kert felé egyfajta lehatárolást nyújt az utca forgatagától.

Helyszínrajz - alaprajz

Az épület földszint, emelet és egy visszahúzott tetőszintből áll az intenzív kertvárosias lakóterület tömegarányaihoz igazodva. A ház lakásai három lépcsőházra lettek felfűzve, 10-12-16 lakás megosztásban. A szintenkénti fogatszám 2 és 6 fogat között változik. Az épület részben alápincézett, melyben teremgarázs került kialakításra.

A lakások jelentős hányada, legalább két szobás kialakítású, szakítva a 2000-es évek eleji garzon tendenciájával. Az épületben kialakításra került több áttájolt lakás is, ami a minőségi lakásigényt volt hivatott kielégíteni.

A homlokzati kialakítás a modern, minimalista stílus jegyében történt. Fő eleme a sarokon átforduló tömör lukarchitektúrájú tömeg mely átfogó keretként folytatódik és fogja össze a teraszokkal és loggiákkal megmozgatott fehér vakolt tömegeket.
Az udvar felőli oldalon karakteres elemként jelenik meg a teraszokat egymástól jól elválasztó keretes loggiarendszer.

Társasház - Kocka utca, fotó: Oravecz István

A belső kert kialakításánál cél volt, hogy a befelé néző kertkapcsolatos lakások valamiféleképp el tudjanak határolódni a nagy közös parktól. A közös területek kialakítása, a saját használatra átadott kertrészektől szintben elválasztva került megtervezésre.

A kert tervezésénél figyelembe vettük, hogy a most kialakítandó központi tér a majdan megvalósuló beépítésnek is megfelelő centruma tudjon lenni.

vélemény írásához jelentkezzen be »