építészet : környezet : innováció

Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése

I. helyezett  20-as jelű pályamű
Boczkó Építész Iroda Kft.
tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
I. helyezett
20-as jelű pályamű
Boczkó Építész Iroda Kft.
Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
statika: Kliszek Tamás
gépészet: Mojzes Péter

 

Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese

 


Részletes bírálat:

A pályamű meghatározó törekvése volt a családi házas környezetbe illeszkedő módon komponált, a funkcionális elvárásokat, az akadálymetességet biztosító, korszerű energiatakarékosabb építészeti együttes létrehozása. A célok érdekében értéktartó bontást javasol.

A szolgáltató részt kisebb változtatásokkal megtartja, a bejárati sarkot építészeti és kertészeti elemekkel hangsúlyozza. A közösségi ház főbejáratánál jelentősebb bontással és új traktus építésével biztosítani igyekszik az akadálymentes megközelítést, a tágas előcsarnokot, s a jó átláthatóságot.

A közösségi ház horizontális elrendezése elfogadható, a szociális blokk földszinten kicsit alulméretezett, s kár, hogy a belső udvar kapcsolata az előcsarnokhoz nincs megoldva, illetve, hogy a belső udvar gazdasági udvarrá degradált. Az emeleti szinten a diszponibilis helységek külön üzemelhetősége biztosított. Pozitív, hogy mind a funkcionális rendet, mind az ütemezést gondosan kidolgozott ábrákkal mutatja be a pályamű.

Tömegkompozíciós javaslatával a környezetbe illeszkedést célozza, az alaprajzilag súlyos felületet hármas egységre tagolja, s alacsony hajlásszögű nyeregtetőkkel, ritmikus tömegmozgatással hozza közelebb az épületet a családi házak léptékéhez.
A műleírásban szereplő szakági munkarészek alaposak, kár, hogy a kertészettel nem foglalkozik.

Homlokzatai jó arányú, játékos, de mértéktartó javaslatok, az anyagok, anyagváltások a tömegkompozíciót hangsúlyozzák. Az emeleti oktatótermek árnyékolását a déli, Vasút utcai oldalon perforált táblás homlokzati burkolattal biztosítja.

Összességében a pályamű jól hasznosítható építészeti gondolatokat, részleteket tartalmazó munka.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »