építészet : környezet : innováció

Pécs-Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése

3. díjban részesült pályamű
Szloszjár György, Salgó Borbála, Kontra Dániel (Garten Stúdió Kft)

3. díjban részesült pályamű
Szloszjár György, Salgó Borbála, Kontra Dániel (Garten Stúdió Kft.)

 


Részletes bírálat:
A pályamű a városszerkezeti adottságokat teljes mértékben figyelembe veszi és megtartja. Tudatosan törekszik a városrész kialakulásakor jellemző városrendezési és építészeti stílus értékeinek megőrzésére, valamint a meglévő növényállomány megtartására. Tervezői szemléletét az „átépítés” helyett a „megújítási” szándék jellemzi. Igyekszik megőrizni, hangsúlyozni a tervezési terület építészeti, városképi és zöldfelületi értékeit, megkeresni az optimális arányokat burkolat és zöldfelület között.

Az Uránbányász teret és a 17 emeletes épület környezetét városi találkozóhelyként, közösségi területként tervezi oly módon, hogy a tér-együttes nyugati része a csendesebb pihenő-zóna, a keleti rész a nyüzsgőbb, külső fogyasztóterekkel is ellátott.

A meglévő közlekedési rendszeren keveset, de dicséretes módon változtat; jó megoldást ad a kerékpárútra, egyszerű megoldással jó gyalogos kapcsolatot biztosít a főtér két oldala, valamint az Uránbányász tér és a Szilárd Leo park között. Kedvező megoldás az Esztergár utca déli oldalán lévő parkoló „átfordítása”, valamint a Bánki Donát utca mentén további parkolók kialakítása.

A funkcionális elrendezést tekintve kicsit szegényes az Ybl Miklós utcára vonatkozó javaslat, azzal együtt is, hogy az Uránváros kapuját megjelenítő egyedi térplasztika figyelemre méltó ötlet. A főtér funkcionális tagolása alapvetően jól megoldott, de vitatható az egységes megjelenést biztosító kör alakú növényültető helyek elhelyezése, valamint a környezet-architektúra egyéb elemeinek (egyedi információs oszlop, „szalag ülőfal”, játszótér kerítés) formai kialakítása.

A meglévő értékes növényzet és a park belső úthálózatának szinte teljes mértékű megtartása dicséretes. A Szilárd Leo park funkcionális tagolása jó.

A pályamű megfelel a pályázati kiírásban megfogalmazott „elvárásoknak”, reális, gazdaságos megoldásokat tartalmaz.

vélemény írásához jelentkezzen be »