építészet : környezet : innováció

Paksi átmeneti tároló és irányító központ tervpályázat 2010

Bemutatjuk a KKAT tervpályázat második díjban részesült Kern és Klenk Építészeti Bt. pályaművét.

Második díjban részesült 1. számú pályamű
vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor

 

KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
KKAT tervpályázat. Vezető tervezők: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor, Varga Dániel, Takács Tibor
 
 

A Bíráló Bizottság részletes értékelése:

A terv mérnökiesen rendezett, logikus kapcsolatokkal rendelkező épületet mutat. A telepítés megtartja a meglevő beépítés koordináta rendszerét. Déli irányban telepíti az új parkoló területet, és innen nyitja a főbejáratot. Az új beépítés tömegével és arculatával hűvös távolságtartást mutat a meglevő épülettől, ám ez egyúttal a „békés egymás mellett élés” lehetőségét is megadja: a két épület közötti távolság megteremti a megfelelő homlokzatalakítás lehetőségét és helyet biztosít a kondenzvíz csatorna átvezetéséhez.

Az alaprajzi rendszer funkcionálisan megfelelő, a látogatói és a belső ellenőrzött zóna elválasztása kiváló. Különösen jó a többirányú közlekedési kapcsolatot biztosító felvonó telepítése. A recepció, a kiállítótér és az előadóterem együttese összességében jó. A több-traktusos alaprajz lehetőséget teremt a zömök kontúr kialakítására, de az emeleten ez már jelentős közlekedő terület többletet eredményez az új épületen belül és a két épület közötti átkötésben. Az alapterületek emiatt jelentősen megnövekedtek, összességében ez a terv hozza a legnagyobb bekerülési költséget. A megállapítás még abban az esetben is igaz, ha a költségekben külön kezeljük a javasolt (de a beruházó által nem támogatott) geotermikus fűtés jelentős fedezet igényét. A tömeget tagoló tetőkert és télikert ilyen módon már olyan extrának számít, melynek előnyei összességében nem térülnek meg.

A homlokzat formálása elegáns, de a megközelítés útvonalán talán túlzottan zárkózott. Az autóval érkezők csak a parkoló felől kapnak információt az épületről, melynek bejárata a zárt tömegek között nyílik meg. Ez a megoldás inkább egy elegáns irodaház bejárat, mely keveset enged meglátni a látogatóépület funkcióból. Ennek okán az építészeti arculat – bár igényes részleteivel a korszerű építészet jeles példája – kevésbé alkalmas az érkezők számára egy látogatóbarát szándék kifejezésére.

A tervet a bíráló bizottság a rendezett funkcionális kialakítás és a részletekben gazdag, igényes építészeti gondolatok miatt a meghívásban foglalt költségtérítésen felül bruttó 350.000,- Ft összegű II. díjban részesíti.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »