építészet : környezet : innováció

Őszre megújul a Katona József Színház

Egyedülálló kulturális fogadótérrel, kávézóval és könyvesbolttal gazdagodik az ősszel 30. születésnapját ünneplő Katona József Színház, amely Molnár Bea tervei alapján születik újjá és várhatóan szeptemberre készül el. Június 8-án a sajtó képviselői is megtekinthették a bontási munkálatokat, Máté Gábor igazgató pedig röviden tájékoztatott a több tekintetben is egyedülálló beruházásról.

A nyári szünet beköszöntével elkezdődött a budapesti Katona József Színház fogadóterének átalakítása. 2012. június 8-án, pénteken a sajtó képviselői is megtekinthették a bontási munkálatokat, amelyben a társulat tagjai, a művészek és a műszaki dolgozók is részt vesznek – többek között Nagy Ervint, Ónodi Esztert, Ötvös Andrást és Kiss Esztert láthattuk serénykedni. Máté Gábor igazgató elmondta, hogy a beruházás a teátrum fennállásának 30 éves jubileumához kapcsolódik, amelyet ősszel nagyszabású ünnepségsorozattal kívánnak emlékezetessé tenni.

 

Katona József Színház  felújítás - fotó: Dömölky Dániel

 

Az átalakítás révén a magyarországi színházak között egyedülálló kulturális közönségfogadó tér jön létre: a Petőfi Sándor utcai traktusban egy kávézó kap helyet, mögötte alakítják ki a pénztárat és a szervezés helyiségeit, valamint új elemként egy könyvesboltot is; a ruhatár pedig egy szinttel lejjebb kerül, a régi büfé helyére. A színháztól független nyitvatartású vendéglátóhely lehetőséget nyújt majd az előadások előtti és utáni idő tartalmas eltöltésére, szorosabban bevonva a helyszínt a környék kulturális vérkeringésébe. Európa és hazánk első, ún. cashless kávézójának megnyitása a Mastercarddal kötött partnerség alapján valósul meg, amit a közönség körében végzett közvélemény-kutatás előzött meg.

 

Katona József Színház  felújítás - fotó: Dömölky Dániel

 

A 60 millió forintos projekt finanszírozása az intézmény saját költségvetés mellett az üzleti szféra bevonásával valósul meg, ami a kulturális szférában szintén újdonságnak számít. A belső tér ipari arculatot ölt majd, látszóbeton falakkal és szabadon hagyott mennyezeti gépészettel. Hamarosan bemutatjuk az átalakítás terveit, amelyeket Molnár Bea készített. A munkálatok várhatóan szeptemberben fejeződnek be, a jubileumi évad nyitó gálaestjét pedig október 15-én szeretnék megrendezni. A színház számos meglepetéssel készül az ünnepségsorozatra, amelynek egyik különleges eseménye lesz az itt megrendezendő Média Építészeti Díja is.

Garai Péter

 

vélemény írásához jelentkezzen be »