építészet : környezet : innováció

Ormay utcai társasház

A 2013-ban Ybl-díjjal elismert Kravár Ágnes építész egyik legutóbbi munkája egy olyan budai társasház tervezése volt, amelyet ikerházként kellett egy meglévő, jellegtelen, lapostetős társasházi épület mellé illeszteni. Ezzel az épülettel a tervező egyszerre kívánt az eltérő karakterű szomszédhoz és szomszédsághoz illeszkedni.

A tervezési feladat izgalmas nehézségét az jelentette, hogy a környék legmagasabb, 12,0 m magasságú lapostetős épületéhez kellett "ikresen" csatlakozni egy max. 9,0 m építménymagasságú, a környékre jellemző magastetős épülettel, a tűzfal eltakarásával, lezárva egy korábbi idő bántó tévedését. A meglévő épület alagsori szinttel, valamint három lakószinttel rendelkezik.

A megoldást egy oromfalas, nyeregtetős épület jelentette, ahol a meglévő szomszédos épülethez való illeszkedést a tetőtéri lakás terasza előtti beton pergolarendszer lazítja, finomítja. Ez a pergola egyben hangsúlyos függőleges eleme is az utcai homlokzatnak, segítve a környezethez igazodó léptékváltást.


Ormay utcai társasház, vezető tervező: Kravár Ágnes, fotó: Tóth Tibor

Ormay utcai társasház, vezető tervező: Kravár Ágnes, fotó: Tóth Tibor

 

A társasház általános szinteken két lakást tartalmaz. Az Ormay út felé nyílik a déli tájolású kis lakás, a nagyobb, átmenő lakás déli, nyugati és északi tájolású. A földszinten egy átmenő lakás van, a tetőtérben is egy lakást készült, viszonylag nagyobb méretű terasszal. A pince szinti mélygarázsban 4 gépkocsi fér el.

A homlokzatokra világos műkő lábazattal törtfehér színű, finomszemcsés vékonyvakolat került. A tetőre Lindab - korcolt műanyagbevonatú fémlemez fedés került. Az épületre egyedi fa nyílászárókat terveztünk, fenyő színű kültéri páccal kezelve, beépített redőnyszekrényekkel és szúnyoghálóval.

Ezt a tervet a tervtanács két alkalommal elutasította, elsősorban a tömegcsatlakozás megoldatlanságára hivatkozva. Az idő nem őket igazolta.

Kravár Ágnes

 

vélemény írásához jelentkezzen be »