építészet : környezet : innováció

Őrbottyán Intézmény-központ kialakítása ötletpályázat - a II. díjas terv

Őrbottyán lejtőire, mintegy térfalat létrehozva fűzte fel az Intézményközpont épületeit Várnai Bence II. díjas tervében. A város által kiírt ötletpályázatra érkezett terv parkosított, szökőkutas, zegzugos zöldterülettel csalogatja be látogatóit, a központi téren pedig zsibongó és pihenőhely is található. 

Őrbottyán Intézményközpont kialakítása

Műleírás

Őrbottyán különleges, lankás adottságai mellett őrzi a táj egyszerűségében megragadó, hagyományos és hangulatos arculatát. Az Intézményközpont kialakításában mind a funkcionalitást, mind a természeti tájegységhez való illeszkedést szem előtt tartva, egy korszerű és színvonalas, ugyanakkor a városképbe illeszkedő, élhető és emberi léptékű, egységes épület-füzér létrehozására törekedtem.

Őrbottyán városi szerepének fejlesztését új városi közterek és zöldterületek, valamint új iskola, szakképző központ, kutató- és fejlesztő központ mellett egy színházteremmel bővített művelődési központ is szolgálja. Az így létrejött új Intézményközpont szerves kapcsolatban van a város településközpontjával, a bővíthető óvodai területtel gyalogos összeköttetésben áll.



Őrbottyán Intézményközpont - építész: Várnai Bence




A Szent István utca felől közeledő szemlélő elé egy hívogató, parkosított, szökőkúttal kiegészült zöldterület tárul, a parkot két oldalról az általános- és a szakiskola épületei övezik. Egy sétányon át érhetünk ki az Intézményközpont szívét jelentő térre, ahol családi pihenőhely mellett valódi ifjúsági zsongásnak adhatnak otthont a füves egységeket övező fák – a parkot a tornaterem, a szakkollégium és a kutató- és fejlesztési központ szegélyezi.

A terület tengelyét képező sétányon tovább haladva jutunk a központ másik jellegzetes és meghatározó terére, ahonnan az uszoda és sportpálya mellett a kultúra szerelmesei is örömüket lelhetik: itt fekszik a művelődési ház, melyben kiállítások és rendezvények számára is alkalmas terek, de színház és könyvtár is helyet kapott. A teret szegélyező kávézók és éttermek a találkozások színhelyévé tehetik a pergolákkal elválasztott, nyáron szabadtéri színpadként is funkcionáló közteret.



Őrbottyán Intézményközpont - építész: Várnai Bence




A telekhatárokhoz igazodva, egy tengelyre felfűzve egységes, a meglévő városképbe illeszkedő, ugyanakkor korszerű megoldásokat kerestem. Az épületek térfalakat létrehozva, természetes módon alakítják a teret. A városléptéknek megfelelő, legfeljebb egy emeletes, nyeregtetővel fedett épületek hozzájárulnak az egységes városkép megőrzéséhez. Az épületek saroktömegei meg vannak emelve, külön hangsúlyt adva a funkcionális épületegységeknek.

Az általános iskola és a tornaterem között összekötő híd biztosítja az átjárást. Számos, közterülethez tartozó park került az épületek közé, figyelembe véve az egyes épületekhez tartozó funkciókat – így mind a gyermekek, mind a fiatal felnőtt korosztály természetes találkozási tereket kapott, családközpontú, emberbarát, szökőkutakkal és lugasokkal árnyalt közterek jöttek létre. Parkolási lehetőség az út szélén kétoldalt megoldott, továbbá egy külön parkoló egységet alakítottam ki az általános iskola épülete mellett.



tabló - Őrbottyán Intézményközpont




A Gödöllői-dombság hangulatához illetve Őrbottyán enyhén lejtős adottságaihoz igazodva helyezkednek el az egyes épületek. Az épületekhez természetes anyagokat választottam: fehér vakolat, fa nyílászárók, hódfarkú, téglavörös cserépfedés, a teherhordó falak pedig PTH téglából készülnek.

A terv számos bővítési lehetőséget teremt, a fejlesztési területen a későbbiekben idősek otthona is kialakítható. Az Intézményközpont tervezésénél külön szempont volt, hogy az egyes egységek több ütemben kivitelezhetőek, önállóan is koherens egészet alkotnak. Tervemben emellett javaslatot teszek az intézményközpont déli oldalán fekvő telek megvásárlásával egy egységes, törésmentes arculat létrehozására.



Őrbottyán Intézményközpont - építész: Várnai Bence





Várnai Bence



vélemény írásához jelentkezzen be »