építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Onix: Amber apartmanház, Zwolle, 2004a ház mindenkinek és senkinek szól, bárhol lehetne és sehol.

Az Amber apartmanház Stadshagen centrumában - Zwolle új, 20.000 lakosú negyedében - helyezkedik el. A házat az egyik hosszanti oldalon víz szegélyezi, a másik oldalán bevásárlóutca húzódik. Az épület egy hosszúkásan elnyúló, laposan megtört formából, és a hozzá csatlakozó nyolcszintes toronyból áll, a kettő találkozását a víz felé öböllé kerekítették.

 

 

A torony alatti szinten a víz felé nyitott parkoló, a hosszanti épületrész földszintjén üzlethelyiségek találhatók. A torony lakásai átriumot fognak közre, a teraszok a víz vagy a város fele néznek; a hosszúkás épületen pedig lakóutca húzódik keresztül, melyek emeleteit négy híd köti össze. Az Amber-házban összesen 78, eltérő típusú lakás van, melyek az apartmantól a "hídlakásokig" terjednek. A hosszúkás épület teraszai a vízre vagy a lakóutcára néznek, négy lakásból híd vezet át a víz felőli tetőteraszokhoz.

 

 
 

Az Onix irodának ez az első városi léptékű megvalósult munkája, melyben tetten érhetők a korábbi, kis léptékben elgondolt közösségi épületek tapasztalatai (link: farm, mólóházak). A tervezőket foglalkoztató kérdés az volt, hogy hogyan lehetséges az összetett funkciókkal rendelkező városközponti épületbe közösségszervező funkciókat beemelni, a közteret magántérré, a magánteret köztérré formálni - ugyanakkor biztosítani a magántér függetlenségét, az elszigetelődés lehetőségét is.

 

 
 

Megfogalmazásuk szerint az épület "köztes objektum, amely a globális és a lokális, a köz és a magán, a transzparens és az elszigetelt közé" helyezi az építészetet. Annak ellenére, hogy - mint írják - a ház mindenkinek és senkinek szól, bárhol lehetne és sehol, mégis az 'új holland táj' megalkotásának újabb kísérlete érhető tetten rajta. Mivel elkerülhetetlen Hollandia urbanizációjának folytatása - az egymásba érő városok alkotta táj kialakulása -, sok holland építészt éppen az foglalkoztat, hogy hogyan lehet ebben a folyamatban minél több nyitott közösségi és köztes teret alkotni.

som
Fotó: me>mo, Somlyódy Nóra

A havi téma megjelenések támogatója a

Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége

vélemény írásához jelentkezzen be »