építészet : környezet : innováció

Ökoturisztikai többfunkciós komplex létesítmény Nógrádon / Ötletpályázat a Mesteriskolán

1. sz. - dícséretesen jónak minősített - pályamű
Tervezők: Nagy Andrea, Orlovits Balázs
Konzulens: Golda János

1. sz. - dícséretesen jónak minősített - pályamű
Tervezők: Nagy Andrea, Orlovits Balázs
Konzulens: Golda János

 


Bírálat:

A terv egyetlen nagyvonalú gesztusra épít: az épület a látvány kitüntetett eleme, a vár felé mutató nyíl avagy szalag. Ez a beépítés sok előnnyel szolgál: egyfelől a nagy szintkülönbséget kihasználva lehetővé teszi az összes közösségi tér megnyitását a vár felé, másfelől a horhossal való kapcsolatot ez a terv valósítja meg a legkézenfekvőbben. Ebben az elrendezésben valóban reálisan elképzelhető a medence és a fürdőház közösségi használata a szállóvendégekkel akár párhuzamosan, akár időben eltolva. Kár, hogy a fürdőház modellen mutatott megejtően szép arányú, nagy belmagasságú, félig külső, félig belső teréről a rajzokat tanulmányozva kiderül, hogy nem olyan: a modellről hiányzik a konferenciaterem közbenső szintje.


A megközelítés – parkolás kérdésköre kidolgozatlan, a bejárat helyzete artikulálatlan, esetleges, a gazdasági bejárat nem megoldott. Az alaprajzi szervezést tekintve is maradtak a tervben technológiai megoldatlanságok. Ilyen például, hogy az étellift nem jut el az étterem-konyhaüzem mindhárom szintjére.


Az épület klimatikus működése jól átgondolt. A szállodai szárny kézzel mozgatható árnyékoló-hőszigetelő táblái vagy a medencetér átszellőztetése egyszerű és racionális megoldások.


Az anyaghasználatot tekintve ellentmondásos, hogy a műleírás favázas szerkezetről beszél, míg az épület egész formálása a vasbeton logikáját követi.

A Bíráló Bizottság a pályázatot dicséretesen jónak minősíti, a 3. sz. és a 9. számú pályázattal együtt.

vélemény írásához jelentkezzen be »