építészet : környezet : innováció

Ökologikus családi ház Szentendrén

Szentendre belvárosában, egy középkori hangulatot megidéző kis utcában épült meg Borbás Péter DLA tervei alapján az az ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. 

A vidéki kisváros belvárosi, középkori hangulatú utcáiban lévő telekre épült az épület. A telken egy nedves, repedezett falú, kő-vályogtégla falszerkezetű, egy menetes, négy helyiséges parasztház állt, amely elbontásra került. Az új épület főfalai 10 cm-es pontossággal megegyeznek a régi épületével, részben beépített tornáccal és fedett terasszal bővült az alapterület, az eresz alól nyíló, udvaron lévő pince megtartásra került. A telek tájolása ideális, az északi oldalhatáron álló épületet reggeltől estig süti a nap.

A ház a tradícionális hosszú házak mintáját követi, azonban mai életrendünknek megfelelően átformálásra került. A kis ablakok helyett nagy méretű nyílásokkal lehet összenyitni a házat a kerttel, a belső terek is modern szemléletet tükröznek. A négy szobás ház átalakult: egy nagy lakókonyha-nappali uralja a földszintet, a keleti utcai szoba - a hagyományos házak mintájára - kvázi tisztaszobaként működik.


szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA



A beépített és kevés számú, nagyobb tetőfelnyitással tagolt tetőtér használható funkcionális kapcsolatokat teremt. Három külön megközelíthető szoba és egy könyvtárfolyosó található itt, a tetőtér alacsony, ferde részeit beépített szekrények, tárolók teszik hasznossá. A tetőtéri nyugati szoba jelenleg a fedett terasz fedett nyitott terére nyílik, amely hosszú távon, igény esetén hasznosításra kerülhet felső szinti terasz, naptér vagy szoba funkciókkal.

 

Anyaghasználat

Az épületnél természetes és újrafelhasznált anyagokat használtunk. A teherhordó falak három rétegűek: a belső oldalon 25 cm-es vázkerámia tégla fal, a külső oldalon 14 cm bontott tégla illetve kőburkolat, közötte 21 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés van. A kőburkolat az elbontott épület kőanyagának újrafaragása után burkolatként került újrahasznosításra. A régi épület faanyagából kapuk, külső és belső bútorok készültek, a használhatatlan anyagok tűzifaként hasznosultak. Az épület bontott hódfarkú cseréppel fedett, a tetőfelnyitások festett és struktúrált alumínium fedést és burkolatot kaptak.
A fafödém és a belső svédpadló lenolaj alapú, citrusfélék olajával kevert természetes és környezetbarát felületkezelést kapott, a külső nyílászárók 3 rétegű Argon gáz töltésesek.

 

Déli, udvari homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA



Energetikai megoldások, energetikai számítás főbb paraméterei

Az épület aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek megfelelően készült. A keskeny traktusszélesség lehetőségeit maximálisan kihasználva az északi oldalra kerültek kvázi puffertérként, az alárendelt funkciójú helyiségek - vendég WC, háztartási helyiség, kamra, tetőtéri fürdőszoba és könyvtárfolyosó. A déli oldalon nagy méretű üvegfelületek engedik be a napot, a nyári túlmelegedésről külső árnyékoló ponyvák gondoskodnak addig, amíg a gyümölcsfák és a lugas nem tudja ellátni ezt a feladatot. A falakban 21 cm, a tetőszerkezetben 25 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés található, ezáltal rendkívül alacsony energiafogyasztású az épület. A hőtároló tömeget tégla fal és kőburkolat, a viszonylag nagyobb sűrűségű cellulóz hőszigetelés, a fedélszékben tömör deszkázat növeli.


Keleti homlokzat


Gépészet

A gépészeti rendszer kialakításában fontos szerepet kapott a minél nagyobb mértékű autonómia megteremtése, emiatt a rendszer több lábon áll. A használati melegvíz és a fűtés energiafedezetét 6 m2 napkollektor, biobrikett és fatüzelésre alkalmas vízteres kandalló, valamint kondenzációs gázkazán, végső esetben a 700 literes puffertartályban elhelyezett elektromos fűtőpatron fedezheti. A vízvezetékrendszer úgy került kialakításra, hogy a későbbi ütemben megépülő ciszterna esővízével legyenek öblíthetők a WC-k.


Déli homlokzat



Kert-, környezetrendezés

A tenyérnyi telek kertépítészete különös hangsúlyt kapott. Reményeink szerint a hagyományos paraszti kertek és a dekoratív modern kertek hangulata teljesedik ki az évek alatt. Füge, dió, Éva almafa, árpával érő körtefa, Csabagyöngye és Szőlőskertek királynője szőlők adják a lombhullató, termő vázát a kertnek, ezt egészítik az örökzöldek - magyal, törpe bangita, babérmeggy, dérbabér, kecskerágó -, amelyek télen is zöld színfoltként jelennek meg.


Dél-nyugati nézet - tervező: Borbás Péter DLA



Az átrium jellegű udvaron illatok tekintetében illatos lonc, levendula, rozmaring és rózsa adja a fő impulzust. Ezeket a növényeket egészítik majd ki évelő növények - pl. bíbor kasvirág - fűszernövények és egy tenyérnyi veteményeskert. Lényeges elem a keleti oldlaon álló 30-40 éves, egészséges ezüstfenyő, amelyet tekintélyt parancsoló mérete és szépsége miatt - tájidegen volta ellenére - megtartottunk. A kert- és környezetrendezés nem állt meg a telken belül, az egyik utcai oldalra került magyal, babérmeggy, rózsa és levendula, a másik utcai oldalon elsősorban a gyerekek örömére gyümölcsfasor kerül Vilmos körtével, szilvával, meggyel és cseresznyével.

Borbás Péter DLA

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »