építészet : környezet : innováció

Ökoesküvő közterületen: elutasítva

Futóverseny vagy koncert bármikor tartható közterületen, környezetbarát esküvői piknik azonban nem. A Városképvédelmi Bizottság szerint, ha engedélyeznék az ilyesmit, akkor „a párok tömegesen vinnék ki a boldogságukat a közparkokba”. Ezt pedig nyilván nem akarhatja senki, hogy is nézne az ki? Biczó Gabriella írása.

Két fiatal úgy gondolta, hogy a nyár egyik legmelegebb napján összeházasodik. Ezzel párok tízezrei vannak így évről-évre, ám hőseink nem puccos lakodalmat, emeletes tortát, milliós nászajándékokat és busás hasznot remélő menyasszonytáncban gondolkodtak, csupán egy pikniket szerettek volna a Gellért-hegy egyik elhagyatott közparkjában.

 

Ökoesküvő a Gellérthegyen, Fotó: Bihari Ágnes
Ökoesküvő a Gellérthegyen - Vidáman demonstráló násznép, Fotó: Bihari Ágnes

 

Esküvő - egy kicsit másképp
Mertek nagyot álmodni: az önkormányzati ceremónia után és az esti romkocsmás lagzi között, pár órára a Gellért-hegyen, a Szirtes utca - Kelenhegyi út - Rezeda utcák által határolt területen, egy murvás-sóderes-füves placcon gondoltak egyben látni öreget és fiatalt, kutyát és gyereket, egy szóval azokat, akiket szeretnek.

Az ökoesküvő abban kívánt megmutatkozni, hogy az ifjú pár riksával, a nászmenetből, aki bírja biciklivel, mások busszal érkeznek a helyszínre, ahol mindenki figyel a környezetre: szelektíven gyűjti a násznép a szemetet, a közelben található büfé vécéjét használják, ivókút gondoskodik a hideg vízről, a digitális zongorát pedig egy bringaerőmű működteti. Törvénytisztelő polgárként pedig köztérhasználati engedélyt kértek a fővárostól. És nem kapták meg.

 

Ökoesküvő a Gellérthegyen - Sátrak a helyszínen, Fotó: Papp Réka Kinga
Ökoesküvő a Gellérthegyen - A tetthely:-) Fotó: Papp Réka Kinga
Ökoesküvő a Gellérthegyen - Sátrak a helyszínen, Fotó: Papp Réka Kinga

 

Közterületen örömködni?!
A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsága alaposan meghányta-vetette a vállaltan környezetére érzékeny esküvői beadványt és döntött: környezetvédelmi okok miatt nem támogatja azt. Az – azóta – ifjú pár elmondása alapján a Bizottság egyik tagja szóban jelezte: ha engedélyeznék a közpark ilyetén használatát, elindulna egy nem kívánatos tendencia és a párok tömegesen vinnék ki a boldogságukat a közparkokba.

Kapjunk elő egy demonstrációs űrlapot
Nem maradt más megoldás, mint tüntetni a határozat ellen, azaz demonstrációba csomagolni az esküvői pikniket. Demonstrálni pedig lehet, akár közparkban is, így az eseményen megjelent körülbelül ötven fő élvezte a napsütést, ücsörgött a füvön, finomakat evett és örömmel látta vendégül azt a nagyjából négy embert, akik elhaladtak a köztéri piknik tőszomszédságában. Az esemény végeztével csendesen elpakoltunk, összeszedtük a szemeteszsákokat, szétosztottuk az ételmaradékot és elégedetten elindultunk a lagzi helyszínére.

Biczó Gabriella

 

8 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »