Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház

Budaörs sűrűn, keskeny telkekkel parcellázott, változatos domborzatú részén áll a Ginkgo Architects tervezte családi ház. Ez a helyszín határozta meg az építészeti koncepciót is, a végeredmény egy néhol földbe süllyesztett, néhol lebegő épület lett. 

A helyszín – a Frankhegy déli lejtői

Budaörs felső részén, az egykor a svábok gyümölcsöskertjeinek is helyet adó Frankhegy oldalában épült fel ez a családi ház. A területet a Kőhegy sziklás lankái, a tetején álló kápolna és a feszület választja le a főút mentén kétoldalt elnyúló „zajos” Budaörsről. Ez egy sűrűn, keskeny telkekkel felparcellázott, víkendházakkal tűzdelt rész, változatos domborzati viszonyokkal. Maga a telek egy vízmosás kis völgyére néz rá, míg az itt elhelyezkedő házak a völgy fölött néznek egymás és a kilátás felé. 



A telek adottságai - helyfoglalás

A telek a félig épített vízmosás egyik oldalán, a hozzá csatlakozó keskeny úttól meredeken, hosszanti alakban nyúlik fel egy domb teteje felé, téglány alakja nem egészen párhuzamos a terep lejtésével. A kicsiny, keskeny telek alakja a domboldal hosszanti felosztásából, majd annak újraosztásából alakult ki. Az épület helyfoglalását a kilátás, a keskeny telekszélesség, illetve a szomszédok közelsége befolyásolta, így a hosszúkás, oldalhatárhoz simuló épület a telek felső sarkából indul és tömege a völgy és a kilátás felé fordul. Ez a mozdulat az udvar felől egy ölelő déli homlokzatot eredményez, míg a ház túloldalán az oldalkertben az utcáról felérve a bejáratot jelöli ki.




Felül közösségi, alul privát

A kétszintes ház többek között a területen érvényben levő alacsony homlokzatmagasság okán a következő képlet szerint alakult: a főleg egyéni háló- illetve kiszolgáló funkciókat magába foglaló alsó rész a földből kinőve, ahhoz hasonulva artikulálódott, míg a közösségi funkciókkal (konyha-étkező-nappali) bíró felső rész az alsótól teljesen elváló, arra ráülő, itt-ott túlnyúló, „lebegő” szintként fogalmazódott meg. Ez a kettősség a téralakításban is megmutatkozik. Az alsó helyiségek falakkal lehatárolt, egymás utáni sorolásából keletkező szigorúságát a teljesen egybefüggő egy térként kezelt felső szint levegőssége ellenpontozza.

Ez a képlet belesimul az épület mindenkori térhasználatába is. Az alsó háló részeknek intimitást ad, hogy félig a földbe süllyesztettek, közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, a fenti, közösségi funkcióknak pedig jót tesz a nyitott, egybefüggő nagy tér, ahonnan jó kilátás nyílik a nem annyira közvetlen környezetre is. A felső rész elöl és hátul túlnyúlva az alsó részen két eltérő használatú teraszt ad a háznak. Elöl a völgy fölé emelkedve kilátást ad a környező hegyekre, míg hátul, ahol a terep emelkedése eléri a felső rész vonalát, aktív kertkapcsolattal rendelkező grillterasznak ad helyet.




"A belsőépítészeti megbízatást is megkapva lehetőségünk nyílt arra, hogy a ház építészeti koncepcióját tovább konkretizáljuk az épület belső részleteiben. A felső rész kilátás felé helyezkedő falain egy földtől plafonig terjedő beépített szekrény vonul végig, amit az ablakok beülő keretei törnek meg egy-két helyen" - mesélik a tervezők. 


szerk.: fzs.