Zöld park a Mondegonál, Coimbra, Portugália

Tájtervezők: PROAP (Joao Nunes,Carlos Ribas)

A Mondego folyónál fekvő zöld park fejlesztési területe olyan helyszínre esik, amelynél a a városi szövet terjedését a következő természeti és gazdasági okok akadályozták meg:
1. a helyszín árterület;
2. a mezőgazdasági termelés társadalmi és gazdasági szempontból fenntartandó;
3. az emberek használják a folyópartot.

A folyópart mentén elhelyezkedő park környékén a vízet csak részlegesen, és csak az utóbbi évtizedekben szabályozták, az áradás ezért a környéken mindig is kiszámíthatatlan volt - így mint árterület, ez a rész beépítetlen maradt, és azt sugalhatta, hogy a természet közelsége az örömök és boldogság gyökere is egyben. A parkteremtés később politikai kérdéssé vált - ekkor kezdődött a vita a program tartalma és a befektetés mértéke körül -, s ez a folyó bal partjára eső első kivitelezési szakasznál megfékezte a projekt előrehaladását. Végül, 2001-ben, a városi életminőség javítására országosan létrehozott Polis Program nyújtott finanszírozási lehetőséget a Mondego park kialakítására.

A majd nyolc hektár kiterjedésű második kivitelezési szakasz a folyó jobb partjára esik, 21 méteres szintkülönbséggel - ez utóbbi adottság jelentősen befolyásolja a park kialakítás lehetőségeit és megszabja a park természeti és rekreációs funkcióit. A park funkcionális szervezését két alapvető térbeli viszony határozza meg: a városközpont és a folyó közelsége. A tér kialaktását a helyszín természeti szépségeinek adottságai és a közösségi használat együttesen határozzák meg.


 

Terület: 35.000m2
Megrendelő: Coimbra Város
Tervező csapat:
Tájtervezők:
PROAP (Joao Nunes,Carlos Ribas)
Munkatársak: Mariana Gomes Sargo, Nuno Jacinto, António Magalhaes de Carvalho
Építészet: Camilo Cortesao & Merces Vieira