Wellness-szárny az udvarban - szállodabővítés Telkiben

Egy meglevő épülethez csatlakozni, ahhoz hozzátoldani még akkor sem egyszerű ha a korábbi ház és "fiatalabb testvére" között nem évszázadok, csak pár év van. Egy ilyen jellegű feladatot kellett megoldania Bánáti Bélának és munkatársainak Telkiben.

A Telki Globall Hotel 2009-ben épült Bakonyvári Sándor tervei alapján. Négy évvel később a szálloda fedett uszodával való bővítését határozták el. A tervezéssel irodánkat bízták meg.

Meglévő épületet bővíteni mindig kihívás. Az adott beépítési szituációtól és a koncepciótól függően változó az új és a régi épületrész építészeti hangsúlya, helyzete az újonnan létrejött épületegyüttesben. Egy biztos, az újnak a régitől markánsan megkülönböztethetőnek kell lennie. Egy néhány éves épület bővítésekor viszont ez az alapelv nem alkalmazható mereven, de az épület „továbbépítése”, az eredeti architektúra másolása sem járható út. Célunk az volt, hogy a régi és az új épületrészek ne kerüljenek egymással alá- és fölérendeltségi viszonyba, hanem egyenrangúak legyenek.

A szálloda H-alaprajzú, magastetős, kétszintes épület. Az eredeti elképzelések között szerepelt egy szabadtéri úszómedence is, amit a baloldali keresztszárnyak közé képzeltek el. Az új szárnyat a tervezett medence helyére kellett telepíteni, a H-alak kereszttengelyére merőlegesen, oly módon, hogy mindkét szintről közvetlenül elérhető legyen. A két csatlakozási pont adott volt. A földszinten a tervbe vett strandhoz készült egy kijárat, ezen a szinten itt lehetett megközelíteni a szárnyat. Az emeleti csatlakozási pont 10-15 méterrel arrébb volt, a wellness területén, mert a tervezett épületrészben kellett elhelyezni a szűknek bizonyult wellness részleg új helyiségeit is.

Az új épületszárny arányaiban és jellegében azonos a régi szárnyakkal, enyhe lejtésű nyeregtetős tömegű. Ugyan nem a meglévő épület téglaburkolatos lyukarchitektúráját folytattuk, de olyan anyaggal (korcolt fémlemezzel) burkoltuk a tömeget, amit a szálloda tetőfedésénél eredetileg is alkalmaztak. Az antracit színű tömeg komolyságát piros kompaktlemezből készült homlokzati felületek és pácolt fa tolóárnyékolók oldják.

Az anyaghasználatnak és a tömegalakításnak köszönhetően a csatlakozás a nyaktagok ellenére nem egy laza, leszakadó kapcsolat, hanem egyértelmű és hangsúlyos, a meglévő épületrészből nőtt elem. Az új beépítéssel a régi szárnyak közötti nagy szabad területből két kisebb, jobb arányú teresedés alakult ki és olyan jó hangulatú terek jöttek létre, mint a nyaktagok közötti árkád és átrium, a földszinti nyaktag fölötti tetőterasz vagy az éttermi terasz körüli belső udvar.

Megrendelői kérés volt, hogy ne sportuszoda épüljön, hanem intimebb, meditatívabb belsőteret hozzunk létre.
A medencetér egy összefüggő terület, amelyet az élményzuhanyok tömbje és a koporsófödémet tartó vasbeton keretek tagolnak-osztanak különböző funkcionális egységekre.

Az uszoda a földszinti nyaktagon keresztül közelíthető meg. Ez a tengely a rekreáció területe, a recepciós pult egyben vitaminbár is, a fogyasztótér után pedig egy szélesebb pihenőterület, majd a pezsgőfürdők következnek. Innen érhető el a napozóterasz is. A tengely fölött mélyebbre süllyesztett sík álmennyezetnek köszönhetően zártabb, nyugodtabb ez a sáv.

A vízfelület másik oldalára került az emeleti nyaktagon át a wellness-területre vezető lépcső. A medence fölött nagyobb a belmagasság, a megmozgatott álmennyezeti síkok a tetőfödém lejtését követik. A központi teret az átrium felé tájolt rehabilitációs medence felől az élményzuhanyok járható, tömbszerű blokkja zárja le. A belsőépítészeti terveket Mag Ildikó és a Kroki Stúdió készítette. Értették és érezték az építészeti koncepciót, a kreativitásuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy közösen egy jó épületet hozzunk létre.

Kátai Éva