Vízre szállt az idei Beton Fesztivál

Legyen szó egy épület tartószerkezetéről, egy hídról, vagy olyan látszóbeton elemekről, melyek formálják egy épület megjelenését, arculatát, egyre népszerűbb alapanyagként szolgál a beton. Mindezen megoldások az idei Beton Fesztiválon fókuszba kerültek. 

Immáron negyedik alkalommal, azonban első ízben az Európa Hajón rendezték meg a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivál. A rendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, az építő- és építészmérnököket, valamint a betont mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan. Ezt tudhattuk meg az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is. A program első két előadása a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhely elkerülőn – építésével kapcsolatos részletekbe is.


 

Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel. Ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, ahol az oktatók mellett egy közelmúltban végzett, már gyakorló építész fejtette ki tapasztalatait. A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében. Ezt a témát több előadó is körbejárta különféle aspektusból.

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállításvolt, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több, mint építészeti alapanyag.

Szintén a hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdették ki a "Minden építés alapja" pályázat nyerteseit is. A szervezők idén is több kategóriában adtak át díjat.

 

Betonépítészet tervezőknek

1. helyezett: Bun Zoltán PhD - Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont


 

2. helyezett: Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán - AVKF CAMPUS

3. helyezett: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál - Őrmezői P+R Parkoló

Különdíj: Horák Debóra - Moduláris Beton Burkolat

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak

1. helyezett: Pomázi Dorottya - Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya


 

2. helyezett: Jakab Zsófia - A pécsi TV-torony újragondolása

3. helyezett: Hazler Edina - Pécsi Pollack Strand

Különdíj: Tóth Gábor - Igali Gyógyfürdő

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak

1. helyezett: Gulyás Benjámin - Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás


 

2. helyezett: Molnár Mercédesz - Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata

3. helyezett: Ambrus Mária - Pernye–vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése

 

forrás: sajtóközlemény